Делоски морски съюз

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Делоският съюз преди Пелопонеската война през 431 пр.н.е.

Делоският морски съюз, наричан още Делоска симахия, Делоска лига, Първи атински съюз или Атинско архе, представлява обединение на древногръцките полиси начело с Древна Атина[1]. Основан е през 478 пр.н.е. след победите при Маратон, Саламин и Платея за да затвърди позициите на елинските полиси след победата в Гръко-персийските войни.

Съюзни полиси[редактиране | редактиране на кода]

В различно време в него влизат между 150 и 330 морски полиса[2]. Съюзът включва гръцки градове от йонийското и еолийското малоазиатско крайбрежие, Цикладските острови, Беломорието при Тракия и Македония, Хелеспонт и Пропонтида, както и черноморски гръцки колонии. Някои по-известни членове са Древна Атина, Византион, островите Егина, Тасос, Лесбос, Хиос, Самос, Наксос и Парос.

Названието Делоски съюз е съвременно, древните източници го наричат просто „симахия“ (съюз) или „Атина и нейните съюзници“. Свързано е с мястото на заседаване на Съвета – остров Делос.

Годишен трибут[редактиране | редактиране на кода]

Членовете на съюза са длъжни да плащат трибут – ежегодна вноска симахикос форос за построяване и поддръжка на обща флота. Годишната вноска първоначално е 460 таланта, определена от Аристид, но е увеличена на 1500 таланта през 425 г. пр.н.е.[2]. Общата хазна на съюза се пази на остров Делос в храма на Аполон, а след 454 г. е пренесена в атинския акропол.

Трибутът е определян съобразно богатството на участващите полиси групирани в пет окръга, а размерът му се коригира на всеки четири години. Епиграфските списъци, които описват селищата и дължимите суми са важен исторически документ от Класическата епоха [3]

История на съюза[редактиране | редактиране на кода]

Военният съюз печели някои победи срещу персите, като например при Ейон в тракийски Херсонес и при Евримедон, вследствие на което персийските гарнизони от там са изтеглени. Към 450 г. пр.н.е. персийците се съгласяват да сключат мир и тяхната сфера на влияние е ограничена[2].

Въпреки формалното равенство на всички членове на съюза, постепенно Атина поема първенството и през 454 пр.н.е. Перикъл пренася хазната там. Атина е начело на командването на федеративните войски и флота и взема инициативата в свои ръце, като нерядко използва надмощието си срещу недоволни съюзници. Първи Наксос и Тасос правят опит да напуснат съюза, но са подчинени. По-късно въстават жителите на Митилена от Лесбос през 428 – 7 г. пр.н.е., които с помощта на Спарта и Беотия започват приготовления да се откъснат от опеката на Атина. Известени за бунта, атиняните изпращат 40 триери срещу града и блокират пристанищата му. Митилена се предава, заплашена от глад, и жителите ѝ са наказани жестоко.[2].

Древна Спарта и съюзните ѝ полиси отказват да се включат и остават в Пелопонеския съюз, но надмощието на Спарта е разклатено, а Атина и Делоският съюз не само се изравняват по положение с него, но и се стремят към надмощие[1].

Делоският съюз престава да съществува през 404 пр.н.е. след поражението на Атина в Пелопонеските войни.

Последици[редактиране | редактиране на кода]

Освен военните победи, функционирането на съюза води и до други, по-дългосрочни последици от икономически и политически характер. Пиратството в Егейско море е на практика елиминирано, търговията между полисите се оживява. За това играе роля и възприемането на атинската сребърна тетрадрахма като обща парична единица и стандартизирането на мерните единици. Демократическата форма на управление и примерът на Атина стават все по-популярни, а членовете на съюза имат възможност да се обръщат към атинските съдилища[2].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Попов, Димитър. Древна Гърция. История и култура. София, ЛИК, 2009. ISBN 978-954-607-780-6. с. 368. с. 168 – 9
  2. а б в г д Cartwright, Mark. Delian_League. // 4 март 2016. Посетен на 13 март 2018. (на английски)
  3. Шаму 1979, с. 380.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]