Направо към съдържанието

Талант (единица)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за единицата. За дарбата вижте Талант.

Талант (на латински: talentum, от ст.гр.: τάλαντον „меря, баланс“) е всяка от няколко антични мерни единици: за маса, за тегло в търговията, както и за съответната им стойност в благороден метал (парична единица). На Омир е известен талант злато и той го споменава при описанието на наградата на Антилох от Ахил.[1] В Древна Гърция един гръцки (или атически) талант е 26 килограма или приблизително теглото на вода, която изпълва една амфора[2][3]), в Древен Рим един римски талант е 32,3 килограма, в древен Египет 27 килограма,[2] във Вавилония талантът е 30,3 килограма.[4] На територията на Леванта възприемат вавилонския талант, но после преразглеждат теглото му[5] В Римската империя 1 талант съответства на масата на водата, която се съдържа в една стандартна амфора (1 куб. римски фут, или 26,027 литра). В Талмуда и Библията единицата талант, използвана по времето на Новия завет, е равна на 58,9 килограма.[5]

Използвана е в Европа, Северна Африка и Близкия Изток.

В Новия Завет притчата за тримата слуги, чийто господар им подарява монетата, наречена „талант“. Един скрил таланта си в земята, вторият я разменил, а третият умножил. Следователно трите израза: скрит (погребан) талант, заменен и умножен (разработен/развит) талант. В Библията думата „талант“ се е разпространила в преносен смисъл като дар от Бога, възможността да се създава (твори) и да се създаде нещо ново, а не да се пренебрегва „таланта“ (дарба).

Вавилонците и шумерите имат система, в която в 1 мина има 60 шекела, а 60 мини правят 1 талант. Това съотношение 1:60, талант към мина се наблюдава и в Древна Гърция, където атическият талант е около 26 кг. В Древен Рим талант наричат теглото на 100 римски либри. И тъй като римската либра е точно 3/4 от гръцката мина, римският талант е 1,25 от гръцкия.

  1. Homer, Iliad, Hom. Il. 23.784
  2. а б John William Humphrey, John Peter Oleson, Andrew Neil Sherwood, Greek and Roman technology, p. 487
  3. Talent (Biblical Hebrew), unit of measure, unitconversion.org
  4. Herodotus, Robin Waterfield and Carolyn Dewald, The Histories (1998), p. 593
  5. а б "III. Measures of Weight:", JewishEncyclopedia.com