Филип (син на Александър I)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Филип.

Филип или Менелай (на старогръцки: Φίλιππος; † 430 г. пр. Хр.) е принц и престолонаследник на Древна Македония от династията Аргеади.

Филип е внук на цар Аминта I и Евридика. Той е най-голямият син и престолонаследник на Александър I, царят на Македония, и брат на Алкет II, Пердика II и на Стратоника, която става 429 г. пр. Хр. съпруга на Севт I.

Племеникът му Архелай I убива чичо си Алкет II. Пердика II изгонва през 434 г. пр. Хр. своя по-голям брат и легитимен престолонаследник Филип от Македония и става цар. Филип бяга при Ситалк, царят на Одриска Тракия. През следващато време Филип участва в различни експедиции против Пердика II. През началото на Пелопонеската война Атина се съюзява с Филип и Дердас I Елимийски. През 432 г. пр. Хр. Атина изпраща пълководеца Архестрат в Македония заедно с Филип и братята на Дердас против Пердика. Те побеждават в битката при Потидея. Те завладяват Терме и когато обсаждаждат Пидна, Пердика слкючва с тях мир. Когато Архестрат тръгва да обсажда Потидея, македонците се отдръпват от него и помагат на Аристей и Потидея.

Филип е баща на цар Аминта II († 393 г. пр. Хр.).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония