Битка при Потидея

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Битка при Потидея
Пелопонески войни
Потидея
Информация
Период432 пр.Хр. – 429 пр.Хр.
МястоПотидея, Халкидически полуостров
Страни в конфликта
АтинаКоринт
Потидея
Спарта
Командири и лидери
Архестрат
Калий II
Формион
Аристей
Жертви и загуби
Карта
Битка при Потидея в Общомедия

Битката при Потидея (на старогръцки: Ποτίδαια) се състои през 432 г. пр. Хр. малко преди началото на Пелопонеската война между войската от Атина и нейните съюзници и войската на Коринт и неговите съюзници.

Битката[редактиране | редактиране на кода]

Гръцки хоплит

Потидея на Халкидическия полуостров е колония на Коринт, но също член на Атинския морски съюз и му е задължен да плаща трибути. Атина изисква коринтските чиновници да бъдат изгонени от града. Потидея отказва това и извиква града майка Коринт на помощ. Атина изпраща в региона флот от 30 кораба с 1000 хоплити под командването на Архестрат. Спарта застава на страната на Потидея и Коринт. Коринт изпраща 1600 хоплити и 400 лековъоръжени под Аристей в Потидея, след което Атина изпраща още 40 кораба и 2000 хоплити под командването на Калий. Пердика II Македонски изпраща на Аристей помощна войска от 200 конника. В битката Коринтците и Потидейците загубват 300 души, Атиняните 150, между тях Калий; македонската кавалерия не напада в боевете.

Атина обсажда град Потидея, като получава още 1600 хоплити под комадването на Формион. Обсадата трае две години.

Последици[редактиране | редактиране на кода]

По време на обсадата делегация от Атина посещава Спарта и официално обявява война, с което започва Пелопонеската война. Атина успява след това да превземе Потидея, но обсадата струва на атиняните 1000 талента на година.[1]

В битката при Потидея участват също Сократ и Алкивиад. Сократ спасил живота на Алкивиад.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Тукидид, I, 56 – 65.
  2. Платон, Пирът, 219 – 221.