Халкидически полуостров

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Халкидически полуостров
Женска селска носия от Халкидики, 1930 г. Миниатюра на Николас Сперлинг

Халкидическият полуостров или Халкидонски полуостров, Халкидики или Халкидика (на гръцки: Χαλκιδική, Халкидикѝ) е полуостров в Егейска Македония, Северна Гърция.

Той е вдаден в Егейско море и е разположен между Солунския и Орфанския залив. На юг образува 3 разклонения – Касандра (Палене), Ситония (Лонгос) и Атон (Света гора, Акте – в Античността).

Има предимно планински релеф. По протежението на Атон се простира планинска верига, чиято най-висока точка е връх Атон (2039 m), който е и най-високата точка на Халкидическия полуостров.

Находки в пещерата Петралона свидетелстват за живот на полуострова още отпреди 700 000 години. Според митологията тук е погребан гигантът Енцелад. Името Атон идва от скалата, която той хвърля по Олимпийските богове. През IX век на Атон са основани първите манастирски общности.

В административно отношение по-голямата част от полуострова се заема от ном Халкидики, северната му част принадлежи към ном Солун, а югоизточният му ръкав Света гора е най-старата монашеска република.

     Портал „Македония“         Портал „Македония