Пердика III Македонски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Пердика III (Македония))
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Пердика.

Монета на Пердика III

Пердика III (на старогръцки: Περδίκκας, на латински: Perdikkas) е цар на Древна Македония през 365–359 пр.н.е. от династията Аргеади след брат си Александър II.

Той е вторият син на Аминта III († 370 пр.н.е.) и на Евридика († 365-359 пр.н.е.) от царската фамилия на Lynkestis, близо до Преспанско езеро.

При поемане на трона той е още малолетен и регентството е поето от Птолемей Алорит, който е отговорен за убийството на брат му. Когато Павзаний, претендент за трона, завзема големи части от Македония, те молят Атина за помощ. Те изпращат генерал Ификрат, с чиято помощ те изгонват Павзаний. След тригодишно регентство Пердика заповядва убийството на Алор и поема сам управлението.

През следващите години Пердика има проблени с Атина за град Амфиполис. Пердика не дава на никой достъп до управляването освен на философи и географи. Платон му изпраща Euphraios от Oreos като съветник с препоръчително писмо, така наереченото 5. Писмо на Платон.

Пердика пада убит в битка против илирийския цар Бардилис. Негов наследник става синът му Аминта IV. Понеже той е едва на три години, управлението поема Филип II, по-малкият брат на Пердика.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония