Аминта III Македонски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Аминта III (Македония))
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Аминта.

Аминта III

Аминта III (на старогръцки: Ἀμύντας Γ΄, на латински: Amyntas III; * пр. 393 пр.н.е.; † 370 пр.н.е.) е цар на Македония през 393 пр.н.е., и от 392 до 370 пр.н.е. Той е баща на Филип II и дядо по бащина линия на Александър Велики.

Аминта III произлиза от династията Аргеади и е син на Архидей и правнук на цар Александър I. Около 393 пр.н.е. той се жени за Евридика. По времето на неговото управление Македония е нападана два пъти от илирийците. Две години през 393-392 пр.н.е. Аргей II управлява Македония. Аминта се обръща за помощ към Котис I, тракийският цар на Одриското царство, който е омъжил дъщеря си за атинския генерал Ификрат, който преди това бил осиновен от Аминта. С помощта на тесалийците Аминта III завладява отново част от страната си и прогонва Аргей II от трона. През 385 пр.н.е. илирийците нападат отново Македония, за да поставят молосиеца Алкет I на трона.

Аминта III сключва договор със Спарта, която му изпраща войски. Един след друг за него се бият против Халкидския съюз, начело с град Олинт, спартанските военачалници: Phoibidas, Eudamidas, Teleutias, Agesipolis и Polybiades. Аминта III сключва договор с Ясон от Фере и поддържа приятелски отношения с Атина.

В двора на Аминта служил като лекар Никомах, бащата на знаменития философ Аристотел.

Фамилия[редактиране | редактиране на кода]

Аминта III има седем деца. Със съпругата си Евридика има три сина Александър II, Пердика III и Филип II Македонски и една дъщеря Евриноя. С Гигая, неговата допълнителна жена той има също три сина Архелай, Архидай и Менелай. Неговата съпруга Евридика искала да убие Аминта, за да постави на трона зет си и любовника си Птолемей I Алорит. Но Евриноя издава плана на баща си и така не се стига до убийството. Аминта умира след 22 години управление и на трона като цар оставя своя най-голям син, Александър.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Duane A. March, "The Kings of Makedon: 399-369 BC," Historia (Franz Steiner Verlag) vol. 44, No. 3 (1995), 257-282
  • Aeschines, On the Embassy 2.32 History of Greece [1], George Grote

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония