Марк Клавдий Марцел (консул 222 пр.н.е.)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Марк Клавдий Марцел.

Марк Клавдий Марцел
Marcus Claudius Marcellus
римски политик и генерал

Роден
Починал
Погребан Италия
Семейство
Род Клавдии 
Майка неизвестна
Братя/сестри Тит Отацилий Крас (претор)
Съпруга неизвестна
Деца Марк Клавдий Марцел
Марк Клавдий Марцел в Общомедия

Марк Клавдий Марцел (на латински: Marcus Claudius Marcellus; * 268 пр.н.е.; † 208 пр.н.е. при Венузия) e политик и генерал на Римската република през 3 век пр.н.е. по време на Втората пуническа война, завоевател на Сиракуза и консул.

Марцел се бие на Сицилия против Хамилкар Барка. През 222 пр.н.е. той е избран за консул заедно с Гней Корнелий Сципион Калв и се бие в Галия против инсубрите, при което печели spolia opima за трети и последен път в римската история, като убива противниковия вожд Виридомар или Вирдумар.[1]

През 216 пр.н.е. след битката при Кана той става командир на остатъка от римската войска в Канузиум и спасява Нола. През 215 пр.н.е. той е суфектконсул. През 214 пр.н.е. Марцел е избран за консул с Квинт Фабий Максим Верукос и обсажда две години Сиракуза по време на бунта там.

През 210 пр.н.е. той е отново консул. През 209 пр.н.е. e проконсул и напада Ханибал при Венузия. През 208 пр.н.е. е за пети път консул. Те са нападнати ненадейно, когато отиват с колегата му на проучване около Венузия и той е убит.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]