Марк Клавдий Марцел (консул 222 пр.н.е.)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Марк Клавдий Марцел.

Марк Клавдий Марцел
римски политик
Марк Клавдий Марцел 
Роден: 268 г. пр.н.е.
Починал: 208 г. пр.н.е. (60 г.)

Марк Клавдий Марцел (Marcus Claudius Marcellus; * 268 пр.н.е.; † 208 пр.н.е. при Венузия) e политик и генерал на Римската република през 3 век пр.н.е. по време на втората пуническа война, завоевател на Сиракуза и консул.

Марцел се бие на Сицилия против Хамилкар Барка. През 222 пр.н.е. той е избран за консул заедно с Гней Корнелий Сципион Калв и се бие в Галия против инсубрите, при което той печели spolia opima за трети и последен път в римската история, като убива противниковия вожд Виридомар или Вирдумар.[1]

През 216 пр.н.е. след битката при Кана той стаава командир на остатъка от римската войска в Канузиум и спасява Нола. През 215 пр.н.е. той е суфектконсул. През 214 пр.н.е. Марцел е избран за консул с Квинт Фабий Максим Верукос и обсажда две години Сиракуза по време на бунта там. През 210 пр.н.е. той е отново консул. През 209 пр.н.е. e проконсул и напада Ханибал при Венузия. През 208 пр.н.е. е за пети път консул. Те са нападнати ненадейно, когато отиват с колегата му на проучване около Венузия и той е убит.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]