Гай Фламиний

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Гай Фламиний Непот
римски военачалник
Йозеф-Ноел Силвестър: Смъртта на Фламиний на бойното поле (1882)
Йозеф-Ноел Силвестър: Смъртта на Фламиний на бойното поле (1882)

Роден
Починал
Семейство
Деца Гай Фламиний

Гай Фламиний Непот (на латински: Gaius Flaminius Nepos, * между 280 пр.н.е. и 275 пр.н.е., † 24 юни 217 пр.н.е. на Тразименското езеро) е политик и консул от 3 век пр.н.е. от епохата на Римската република. До времето на братята Гракхи, век по-късно, е най-популярният лидер, който се противопоставя на авторитета на Сената.

Той произлиза от плебейската фамилия Фламинии. Баща му, Гай Фламиний, е политически актив, дядо му Луций Фламиний е известен от Fasti Capitolini. Той е баща на Гай Фламиний (консул 187 пр.н.е.).

В годините след Първата пуническа война, новият човек (букв. от латинския израз homo novus) Фламиний е водач на реформаторско движение, което иска да преустрои държавните земи в Италия. Като народен трибун през 232 пр.н.е., той печели плебисцит, който разпределя римските земи южно от Ариминум, завладени от галите преди десетилетия, между бедни фамилии, чиито стопанства са били опустошени по време на войната. Сенатът се противопоставя на това и трибунът не се съветва със сенаторите, в противоречие с конституцията и традицията.

През 227 пр.н.е. Фламиний като претор е първият римски управител на провинция Сицилия. Междувременно, реорганизацията на земята в Италия допринася за нова атака на териториите на Рим от страна на галите, които окончателно са разбити в битката при Теламон през 224 г. пр.н.е.. През 223 пр.н.е. Фламиний за пръв път е избран за консул, и заедно с Публий Фурий Фил побеждава келтските инсубри, принуждава галите да се подчинят на Рим, създавайки провинция Цизалпийска Галия.

През 221 пр.н.е. е началник на конницата (magister equitum) заедно с консула Марк Минуций Руф на диктатора Квинт Фабий Максим Верукос. На следващата година (220 пр.н.е.) Фламиний е избран за цензор, заедно с Луций Емилий Пап (консул 225 пр.н.е.). По време на цензорството си, Фламиний организира строителството на път, получил неговото име (Виа Фламиния), от Рим до Ариминум, основава колонии в Кремона и Плаценция, реорганизира комициите за да даде повече избирателна власт на бедните слоеве от населението, и построява Фламиниевия цирк (Circus Flaminius) на Марсово поле. През 218 пр.н.е., в първата година на войната против Ханибал, той е единственият сенатор, който поддържа „Клавдиевия закон“ (Lex Claudia, lex Claudia de nave senatorum), предложен от народния трибун Квинт Клавдий, забраняващ на сенатори да участват в задгранична търговия.

През 217 пр.н.е., по време на Втората пуническа война и нашествието на Ханибал в Италия, Фламиний отново е избран за консул, съвместно с Гней Сервилий Гемин. Сформира нови легиони и напредва на север, за да посрещне Ханибал, но на 27 април попада в засада в битката при Тразименското езеро. Армията му е унищожена, а Фламиний е убит. Последователите му в Сената губят позициите си в полза на по-аристократични фракции, а римляните изпадат в паника, че Ханибал ще обсади града. Сенатът назначава Фабий Максим за диктатор.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Burckhard Meißner, Gaius Flaminiuswie ein Außenseiter zum Sündenbock wurde. In: Karl-Joachim Hölkeskamp, Elke Stein-Hölkeskamp: Von Romulus zu Augustus. Große Gestalten der römischen Republik. Beck, München 2000, ISBN 3-406-46697-4, S. 92 – 105.
  • Friedrich Münzer, Flaminius 2). In: Paulys Realencyclopädie der classischen Altertumswissenschaft (RE). VI,2, Stuttgart 1909, Sp. 2496 – 2502.
  • Jacobs, K. Gaius Flaminius. 1938 г. (на холандски)

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Консули на Римската република
Тит Манлий Торкват и
Квинт Фулвий Флак
224 г. пр.н.е.
Гай Фламиний и
Публий Фурий Фил
223 г. пр.н.е.
Гней Корнелий Сципион Калв и
Марк Клавдий Марцел
222 г. пр.н.е.
Консули на Римската република
Публий Корнелий Сципион и
Тиберий Семпроний Лонг
218 г. пр.н.е.
Гай Фламиний и
Гней Сервилий Гемин
217 г. пр.н.е.
Гней Сервилий Гемин и
Марк Атилий Регул (като суфектконсул)
217 г. пр.н.е.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Gaius Flaminius“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.