Ликург (Спарта)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за царя на Спарта. За митичния герой вижте Ликург.

Ликург
спартански законодател
Ликург 
Роден: 800 г. пр.н.е.
Починал: 730 г. пр.н.е. (70 г.)

Ликург (на гръцки: Λυκοῦργος, Lukoûrgos; вероятно живял 8 – 7 век пр.н.е.) е легендарен спартански законодател, на когото древните автори приписват политическото устройство, господствало в Древна Спарта в продължение на няколко века. Биографията му присъства в „Успоредни животописи“ на Плутарх. Преди да състави спартанските закони е посещавал Крит, Йония и Египет. Според Плутарх Ликург е донесъл поемите на Омир в Спарта[1]

Ликург е съставил устно провъзгласената „спартанска конституция“ (на старогръцки: Μεγάλη Ῥήτρα – буквално Голямо Постановление) на Спарта. Тя е едно от двете най-значителни проявления на класическата гръцка пряка демокрация, другото е Еклесията в Древна Атина. И в двата случая основната цел е ограничаване на привилегиите и осигуряване на равни права на всички граждани в полиса. В спартанския вариант има ограничителен механизъм при приемането на важно решение: необходимо е да се получи и съгласието на Герусията, ефорите и царете.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

За живота и дейността на Ликурга има различни, понякога противоречиви сведения. Всички са единодушни, че Ликург произхожда от царски род, но времето на живота и дейността му се определят различно. Ксенофонт отнася дейността му към времето на Хераклидите. Плутарх[2] и Херодот[3] привеждат различни списъци спартански царе, според които Ликург е или чичо на Евном, или негов внук. Подобни трудности в генеалогията могат да се обяснят с това, че в Спарта е имало остатъци от полиандрия, когато двама братя могат са имат обща съпруга.

Ранен живот[редактиране | редактиране на кода]

Повечето информация за Ликург идва от Плутархското произведение „Живот на Ликург“ (част от Паралелния живот ), който е по-скоро анекдотична колекция, отколкото истинска биография. Самият Плутарх отбелязва, че нищо не може да се знае със сигурност за Ликург, тъй като различни автори разказват различни сведения за почти всичко около него. Действително лицето Ликург не е сигурно да съществува, възможно е „Ликургос“ да е епитет на бог Аполон, защото той е почитан точно колкото него в Спарта, както и че по-късно легенда трансформира този аспект на бога в мъдър човешки законодател, но като символичен основател на спартанското състояние той е смятан за инициатор на много от неговите социални и политически институции; следователно, много от разказа на Плутарх се занимава с намирането на „произхода“ на съвременните спартански практики. Датите на Ликург са дадени от древните и съвременни власти като още през Х в. Пр. Хр. Някои учени смятат, че най-правдоподобната дата е посочена от Тукидид, който казва, че в неговото време спартанската конституция е била на повече от четиристотин години; това би означавало дата за Ликург, или поне за реформите, които са му приписани, през последната четвърт на деветия век преди новата ера.

Казва се, че Ликург е станал на власт, когато по-големият му брат, царят, е починал. Братът на Ликург обаче е починал с бременна жена. Когато се ражда това дете, Ликург нарича детето, Харилаус („радост на хората“) и прехвърлил кралството си на бебето. След това се казва, че Ликург е човек, който лесно може да отдели върховната власт от уважението към справедливостта, така че е лесно за Ликург да управлява спартанците в качеството му на пазител на племенника си Харилаус . Но майката на младия крал и нейните роднини завиждали и мразели Ликург. Сред другите клевети обвиняват Ликург в заговор за смъртта на Харилаус.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Lycurgus. // Енциклопедия Британика, 25 декември 2016. Посетен на 29 март 2018. (на английски)
  2. Плутарх. Биография на Ликург, I
  3. Херодот. История. София, Нов български университет, 2010. ISBN 978-954-535-618-6. с. 8, 131.