Квинт Серторий

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Вижте пояснителната страница за други личности с името Сертории.
Квинт Серторий
Quintus Sertorius
римски политик
Setorius and the Example of the Horses, after Hans Holbein the Younger.jpg
Роден
Починал
Оска, Римска република
Политика
ПартияПопулари
Семейство
Бащанеизвестна
Майканеизвестна
Квинт Серторий в Общомедия

Квинт Серторий (на латински: Quintus Sertorius; * 123 пр.н.е. в Нурсия; † 72 пр.н.е. в Оска, Испания) е римски политик и генерал. Осем години е владетел в Испания.

Той произлиза от фамилия на конници от Нурсия в територията на сабините. Като офицер на Квинт Сервилий Цепион и Гай Марий той се бие срещу кимврите и тевтоните.

През 97 пр.н.е. е успешен военен трибун в Испания и 91 пр.н.е. като квестор в съюзническата война. Когато Сула му пречи да кандидатства за народен трибун, Серторий става привърженик на Марий.

През 83 пр.н.е. по времето на популарите, той е управител в Испания. Гай Аний Луск, пратеник на Сула, го прогонва и той отива в Мавритания, където помага в разногласията за трона. Лузитаните го издигат за тяхен водач. Серторий се връща на Иберийския полуостров и създава за дълги години независимо от Рим царство в Испания. През 79 пр.н.е. защитава владението си в битки с Квинт Цецилий Метел Пий. Неговият квестор Луций Хиртулей се бие също успешно.

През 77 пр.н.е. при Серторий идва беглецът Марк Перперна Вент с много римляни. Серторий създава анти-сенат от 300 римляни. В Osca (Уеска) основава училище. Местното население го поддържа, след като виждат една бяла сърна като знак, че Серторий е във връзка с боговете. В тежки боеве той се съпротивлява на изпратените от Рим военачалници, преди всичко против Гней Помпей Магнус, който идва през 76 пр.н.е. в Испания с 30.000 души.

През 74 пр.н.е. Серторий сключва съюз с Митридат VI от Понт. През 72 пр.н.е. Серторий е убит при заговор, воден от Перперна, по време на банкет. Неговата смърт означава залезът на това „Извънредно царство“. Новият водач Перперна е разбит и убит малко след това от Помпей.

Пиер Корней пише пиеса за живота на Серторий.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]