Солон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Солон
древногръцки политик
Солон 
Роден: 638 г. пр.н.е.
Починал: 558 г. пр.н.е. (80 г.)

Солон живее в Древна Атина (ок. 634 - 559 г. пр. Хр.). Известен е преди всичко като законодател, пише елегии и ямби на политически и социални теми. Те приличат на защита в стихове. Произлиза от благородно, но обедняло семейство. Солон се издига до най-високото стъпало и успява да обедини отслабената държава. Отличава се с упоритото желание Атина да възвърне Саламин - преструва се на луд, за да може да подбуди гражданите да завоюват отново острова, без да попадне под отговорността на строгото запрещение да се говори за него. Солон създава реформа, по-късно преработена от Клистен, която слага началото на демократичното управление в Атина.

Солон прекарва около 10 години от живота си в Египет, където се докосва до тайните знания на египетските жреци. Именно той е преносителят на първоначалната информация за митичната Атлантида. Жрецът Сонхис дава подробна информация на Солон къде се намира града и подробности около архитектурата и живота там.

Други[редактиране | редактиране на кода]

  • В Успоредни животописи Плутарх описва живота на Солон наред с този на Публий Валерий Попликола.
  • Един от законите на Солон гласи: „Човек, който по време на междуособици не се е присъединил нито към едната, нито към другата страна, се лишава от граждански права.“.(Плутарх, "Успоредни животописи")
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за