Солон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Солон
древногръцки политик
Солон 
Роден: 638 г. пр.н.е.
Починал: 558 г. пр.н.е. (80 г.)

Солон живее в Атина (ок. 634 - 559 г.пр.Хр.). Известен е преди всичко като законодател, пише елегии и ямби на политически и социални теми. Те приличат на защита в стихове. Произлязъл от благородно, но обедняло семейство, Солон се издига до най-високото стъпало и успява да обедини отслабената държава. Отличава се с упоритото желание Атина да възвърне Саламин - преструвал се на луд, за да може да подбуди гражданите да завоюват отново острова, без да попадне под отговорността на строгото запрещение да се говори за него. Солон създава реформа, по-късно преработена от Клистен, която слага началото на демократическото управление в Атина.

Солон е прекарал около 10 години от живота си в Египет, където се е докоснал до тайните знания на египетските жреци. Именно той е преносителя на първоначалната информация за митичния град Атлантида. Жрецът Сонхис дава подробна информация на Солон къде се намира града, и подробности около архитектурата и живота там.

Други[редактиране | редактиране на кода]

Солон е прекарал около 10 години от живота си в Египет, където се е докоснал до тайните знания на египетските жреци.

  • Един от законите на Солон, законодател в Атина от първи век пр.Хр., гласял: "Човек, който по време на междуособици не се е присъединил нито към едната, нито към другата страна, се лишава от граждански права."./ Плутарх, "Животописи"/
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за