Пизистрат

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Пизистрат.

Пизистрат
Πεισίστρατος
тиран на Атина
Роден
Починал
527 г. пр.н.е.
Семейство
ДецаХипий
Хипарх
Пизистрат в Общомедия

Пизистрат (на старогръцки: Πεισίστρατος, Peisistratos, на латински: Pisistratus; * ок. 600 пр.н.е., † 528/527 пр.н.е.) е древногръцки политик, който чрез въоръжен преврат става тиран на Атина между 561 пр.н.е. и 527 пр.н.е. (от 561/560 до 556/555 пр.н.е. и от 546 до 528/527 пр.н.е.).

Живот[редактиране | редактиране на кода]

Пизистрат е роден в Гърция. Той е син на Хипократ (да не се бърка с лекаря от Кос със същото име) и е приятел на Солон, големия атински реформатор. Той произлиза от знатния род на Пизистрат, сина на Нестор (цар на Пилос).

През VI век пр. Хр. Пизистрат командва атинските войски в атино-мегарската война. Той завладява мегарското пристанище Нисея на Саламина в Сароническия залив.

След като Солон напуска Атина през 565 пр.н.е., Пизистрат става водач на партията, която представя хората от планината на Атика. През 561 пр.н.е. според Херодот той нахлува с въоръжени привърженици в Акрополис и се провъзглася за тиран. Той не се задържа дълго на службата си; малко след това бива изгонен от Ликург и Мегакъл, двама други аристократи, представящи партиите на долината и брега. Той се връща обратно на трона, но бива изгонен повторно. Отивайки в Евбея, той забогатява чрез сребърни мини. След единадесет години той събира войска и с помощта на Лигдамис от Наксос нахлува в Атина. Пизистрат става отново тиран на Атина и управлява от 546/545 пр.н.е. 18 години до смъртта си. Той прави Лигдамис тиран на Наксос.

Пизистрат разпределя наново земята и подсигурява селяните като негови привърженици. По време на управлението му, атинската икономика бива в разцвет. Той започва строеж на храм на Зевс (който е завършен векове по-късно от император Адриан) и въвежда монетите в Атика (ок. 550 пр.н.е.). Не е ясно дали въвежда редовни данъци.

Фамилия[редактиране | редактиране на кода]

Пизистрат е женен за първи път за атинянка, втори път за Кесира, дъщеря на Мегакъл и трети път за Тимонаса от Аргос. От първия му брак той има два сина Хипий и Хипарх, и една дъщеря. Вторият му брак е бездетен. От третия си брак той има още два сина, Хегесистрат (наричан Тесал) и Иофонт.

След смъртта на Пизистрат го последват като владетели неговите синове Хипий и Хипарх, наричани „Пизистратиди“, докато тирнисът е прекратен през 510 пр.н.е. от Спарта.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Херодот, 1, 61; 1, 64
  • Norbert Ehrhardt, Athen im 6. Jh. v. Chr. Quellenlage, Methodenprobleme und Fakten. In: Euphronios und seine Zeit. Staatliche Museen, Berlin 1992, ISBN 3-88609-129-5, S. 12 – 23.
  • Brian Lavelle, Fame, Money, and Power. The Rise of Peisistratos and „Democratic“ Tyranny at Athens, Michigan UP, Ann Arbor 2004.