Понт (област)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Вижте пояснителната страница за други значения на Понт.

Понт
Понт на картата на Европа
Понт на картата на Европа
Понт в Общомедия

Понт (на гръцки: Πόντος, Понтос, на латински: Pontus) е историческа област в Североизточна Мала Азия, на север стига до бреговете на Евксински понт (Πόντος Εύξεινος или Pontus Euxinus – Черно море).[1] Името на областта е дадено след колонизацията на бреговете на Анатолия от йонийските гърци.

История[редактиране | редактиране на кода]

Първите контакти на гръцки търговци с местните жители датират вероятно около 10 век пр.н.е., като селищата се стабилизират едва към 8 – 7 век пр.н.е. Това се потвърждава от археологически находки и от датата на основаване на най-старата колония Синоп – 731 г. пр.н.е., съобщена от Евсевий Кесарийски[2]. Отражение на тези ранни контакти са редица герои и места, споменати в древногръцката митология: пътуването на Язон и аргонавтите, приключенията на Херкулес и Одисей, митът за прикования Прометей. Най-ранното писмено описание на гръцките селища в Понт е на Скилакс Кариандски от 7 в. пр.н.е.[2]

През различните исторически периоди границите на Понт са се променяли: първоначално той е бил разположен на тясна ивица от нос Язония до река Халис; по-късно, когато възниква Понтийското царство, Понт граничи с Витиния на запад и Велика Армения на изток, с Кападокия, Галатия и Малка Армения на юг.

Цялата страна е била пресечена от планини, гори и дива природа, но долините са се отличавали с плодородие: тук са расли в голямо изобилие различни видове житни растения (особено пшеница и просо), плодове, маслини. От животинския свят областта се е славила с пчели и бобри; бил развит добивът на желязо и сол. Известните планини на Понт са Париадър, Скордиск, Литрос (Λίθρος), Офлим, Тексес.

Дарий I пръв прави страната сатрапия, като я дава в наследство на персиеца Артабаз (502) пр.н.е. Сатрапията става практически независима с идването на власт на Митридат I. Пръв получава титлата цар Ариобарзан, от когото започва династията на понтийските царе; историята на независимото Понтийско царство започва едва от Митридат II (в средата на 4 век пр.н.е., който се подчинява на Александър Македонски и като награда за оказаното съдействие, през епохата на диадохите, е наречен Κτίστής (основоположник на законното царство).

Гръцки колонии по бреговете на Черно море

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.britannica.com
  2. а б Hewsen, Robert H.. Armenians on the Black Sea: The Province of Trebizond. // Armenian Pontus: The Trebizond-Black Sea Communities. Costa Mesa, CA, Mazda Publishers, Inc., 2009. ISBN 1-56859-155-1. с. 39 – 40.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]