Евсевий Кесарийски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Евсевий Кесарийски
византийски историк

Роден
около 265 г.
Починал
май 339 г. (74 г.)

Религия католицизъм
Научна дейност
Област История
Евсевий Кесарийски в Общомедия

Евсевий Кесарийски (лат. Eusebius Pamphili, гр. Εὐσέβιος τῆς Καισαρείας) е римски историк от 2 – 3 век, наричан баща на църковната история.

Роден е в Кесария, Палестина. Получил образование в училища в Йерусалим и Антиохия. Изучавал Платон, Филон и Ориген. Той започва работа при Оригениста Свети Памфил в Кесарея в Палестина и изучава там библията.

След прекратяването на христянското преследване от Диоклециан той е избран през 313 г. за епископ на Кесарея. През 335 г. той ръководи Синода в Тирос, който смъква Атанасий Велики от Александрия и го изпраща на 7 ноември 335 г. в Трир. След смъртта на Константин Велики той умира скоро след него през 339/340 г.

Неговото най-важно съчинение „Църковна история“ е пълно описание и хронология на ранното християнство, от неговото създаване до 324 г. При нейното написване Евсевий използва не само всички големи църковни библиотеки по това време, но и на редица държавни архиви. „Църковна история“ и до днес е основен източник за ранните години на християнството.

Съчинения[редактиране | редактиране на кода]

  • Църковна история
  • История на палестинските мъченици
  • Животът на Константин Велики[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Евсевий Кесарийски (Евсевий Памфил). // Посетен на 21 май 2018.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]