Евсевий Кесарийски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Евсевий Кесарийски
византийски историк

Роден
около 265 г.
Починал
май 339 г. (74 г.)
Научна дейност
Област История
Евсевий Кесарийски в Общомедия

Евсевий Кесарийски (Eusebius от Caesarea, гр. Eusebios от Kaisareia) е римски историк от 2 – 3 век, наричан баща на църковната история.

Роден е в Кесария, Палестина. Получил образование в училища в Йерусалим и Антиохия. Изучавал Платон, Филон и Ориген. Той започва работа при Оригениста Свети Памфил в Кесарея в Палестина и изучава там библията.

След прекратяването на христянското преследване от Диоклециан той е избран през 313 г. за епископ на Кесарея. През 335 г. той ръководи Синода в Тирос, който смъква Атанасий Велики от Александрия и го изпраща на 7 ноември 335 г. в Трир. След смъртта на Константин Велики той умира скоро след него през 339/340 г.

Неговото най-важно съчинение „Църковна история“ е пълно описание и хронология на ранното християнство, от неговото създаване до 324 г. При нейното написване Евсевий използва не само всички големи църковни библиотеки по това време, но и на редица държавни архиви. „Църковна история“ и до днес е основен източник за ранните години на Ватикана и християнството.

Съчинения[редактиране | редактиране на кода]

  • Църковна история
  • История на палестинските мъченици
  • Животът на Константин Велики[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Евсевий Кесарийски (Евсевий Памфил). // Посетен на 21 май 2018.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]