Кесария

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Кесария
Caesarea.JPG
Местоположение
Israel relief location map.jpg
32.5° с. ш. 34.8997° и. д.
Кесария
Местоположение в Израел
Страна Флаг на Израел Израел
Археология
Вид Град
Период III хилядолетие пр.н.е. – XIII век
Епоха Бронзова епоха до Средновековие
Кесария в Общомедия
Римски театър в Кесария, Израел
Останки от града на кръстоносците

Кесария или Цезареа Маритима (на латински: Caesarea Maritima, Caesarea, Kesarya; на старогръцки: παράλιος Καισάρεια) е важен древен град на Палестина и по-късно важна крепост на кръстоносците на Средиземно море. Днес е археологичен национален парк. Градът се намира между Хайфа и Тел Авив в Израел. Наблизо до древния град се намира модерна Цезарея (Caesarea или Keisarija).

Градът е основан по времето на римското владение от Ирод Велики между 22 и 10 пр.н.е. на мястото на финикийско малкото пристанищно селище Turris Stratonis (Кулата на Стратон) в чест на римския император Август. Градът става през 6 пр.н.е. резиденция на римските прокуратори (Щатхалтер). Кесария се споменава често в Новия завет.

След разрушаването на Йерусалим през 70 г. от н.е., Кесария е столица на провинция Палестина. Градът се разцъфтява до късния 6 век. През 2 век. Кесария има ок. 125.000 жители.

След 640 г. градът е завладян от арабите и през 619 до 628 г. от сасанидите и губи своето значение. На 17 май 1101 г. градът е завладян от кръстоносците след 15-дневна обсада и разцъфтява отново за късо време и е център на господство в тяхното Йерусалимско кралство и Диоцезско седалище. През 1275 г. градът е завладян от султан Байбарс I, султанът на Египет и Сирия. През късния 19 век на мястото на Кесария съществува малкото село Keisarije. През 1948 г. се създава на няколко километра от морето днешния град „Keisarija“ (на еврейски: קיסריה).

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Carsten Colpe, Caesarea am Meer. Der Kleine Pauly. Lexikon der Antike. 1, 1004f.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]