Филон Александрийски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Филон Александрийски
египетски философ

Роден
Починал
45 г. (64 г.)
Философия
Регион Западна философия
Епоха Антична философия
Школа Платонизъм
Филон Александрийски в Общомедия

Филон Александрийски е елинистически философ, учен от еврейски произход, живял в Александрия по времето на Римската империя.

Роден в семейство на богати и знатни елинизирани евреи. Филон получава елинско образование. Интелектуален и религиозен водач на александрийското еврейство по времето на Исус Христос. Плодовит писател и най-виден представител на т.нар. елинистичен юдаизъм.

Като политически лидер на еврейската общност в Александрия (най-голямата по това време) участва в делегацията до Рим при император Калигула. Според Филон древногръцката философия е истинска мъдрост, а еврейската традиция най-големият ѝ източник.

Поради образованието и възпитанието си, Филон и неговото еврейско семейство се асимилирали в гръко-римския средиземноморски свят. Негов брат е Александър Алабархът, един от водачите на еврейската общност в Александрия (споменава се в Новия завет, Деян. 4:6).

Племенникът на Филон - Тиберий Юлий Александър се отказал от юдаизма, след което станал префект на Юдея, а по-късно прокуратор на Египет. Тиберий бил един от римските генерали, потушили Голямото еврейско въстание срещу Рим.[1]

Друг племенник на Филон е Марк Юлий Александър, който се жени за принцеса Береника, правнучка на Ирод Велики и сестра на Ирод Агрипа II (тя се споменава в Деян. 25:13, 23; 26:30).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Уайлен, Стивън. Евреите по времето на Исус, стр. 72-74, 181. ИК "Витлеем", ISBN 0-8091-3610-4, 2007.