Филон Александрийски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Филон Александрийски
Φίλων
египетски философ

Роден
около 15 г. пр.н.е.
Починал
около 45 г. (59 г.)
Философия
Регион Западна философия
Епоха Антична философия
Школа Платонизъм
Филон Александрийски в Общомедия

Филон Александрийски (на гръцки: Φίλων) е елинистически египетски философ и учен.

Роден е в Александрия във видно еврейско семейство с римско гражданство. Филон критикува буквалната интерпретация на Библията и се опитва да съчетае гръцката и еврейската философия, с което оказва влияние върху някои от християнските Отци на Църквата.

Племенникът на Филон – Тиберий Юлий Александър се отказал от юдаизма, след което станал префект на Юдея, а по-късно прокуратор на Египет. Тиберий бил един от римските генерали, потушили Голямото еврейско въстание срещу Рим[1].

Основни моменти в неговата философия са: дуалистичното противопоставяне на Бога и света, на крайното и безкрайното; Бог като единствено действащо начало; божественият разум, присъщ на света; произхождащите от Бога и разлити по света сили; борбата като движещ принцип; теорията за мъртвата, инертна несъществуваща материя; светът, който няма нито начало, нито край; божествената съзидателна дейност и самият акт на творението извън пределите на времето; символиката на числата; тялото като източник на всяко зло; душата като божествена еманация[2].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Уайлен, Стивън. Евреите по времето на Исус, стр. 181. ИК „Витлеем“, ISBN 0-8091-3610-4, 2007.
  2. Филон Александрийский, в: „Еврейская энциклопедия Брокгауза и Эфрона“, СПб, 1908-1913