Диоцез Азия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Азия
Dioecesis Asiana
Διοίκησις Ασίας
диоцез на Римската империя
314 – 535
КонтинентЕвропа, Азия
СтолицаЕфес
Официален езиклатински
Неофициален езиксредногръцки
ИсторияАнтичност
Предшественик
Азия (римска провинция)
Ликия и Памфилия
Наследник
Анатоликон
Егейско море (тема)
Кивиреоти (тема)
Опсикий
Самос (тема)
Тракизийска тема
Днес част от Гърция
 Турция
Азия в Общомедия

Диоцез Азия (на латински: Dioecesis Asiana, на гръцки: Διοίκησις Ασίας/Ασιανής) е административна епархия на късната Римска империя, включваща провинциите на географските области Западна Мала Азия и островите в източната част на Егейско море. Епархията е създадена след реформите на Диоклециан и е подчинена на Преторианска префектура на Изтока. Това статукво е отменено в хода на административната реформа на Юстиниан I през 535[1]. Столица е Ефес, а в Кизик функционира монетосечене. Други богати градове са Пергам, Милет, Мира и Родос.

Населен от дълбока древност, при Хетската империя и елинистичния период, по време на съществуването си като римски диоцез, Азия е един от най-гъсто населените и богати диоцези на Империята. В него влизат единадесет римски провинции: Азия, Хелеспонт, Памфилия, Кария, Лидия, Ликия, Ликаония, Писидия, Фригия Пакациана, Фригия Салутарис и Инсуле[2].

Списък на известни управители (Vicarii Asiae)[редактиране | редактиране на кода]

Ролята на наместника-управител на диоцеза се ограничава в надзор на икономиката, транспорта и правосъдието в диоцеза[3].

Флавий Aблабий (324-326)
Тертулиан (330)
Веронициан (334-335)
Скилаций (343)
Анатолий (352)
Араксий (353-354)
Герман (360)
Италициан (361)
Кесар (362-363)
Клеарх (363-366)


Ауксоний (366-367)
Мусоний (367-368)

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Alexander Demandt, Geschichte der Spätantike, Monachii 1998, p. 216.
  2. Greece. www.britannica.com.
  3. constantinople.ehw.gr
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Diocese of Asia в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​