Пергам

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Пергам
Temple of Trajan, Pergamon 01.jpg
Turkey relief location map.jpg
39.1167° с. ш. 27.1833° и. д.
Пергам
Страна Флаг на Турция Турция
Пергам в Общомедия
Макет на античният Пергам
Панорамен изглед към Пергам

Пергам (на гръцки: Πέργαμος) или Пергамо́н (на старогръцки: Πέργᾰμον) е древногръцки град, днес Бергама̀ (на турски: Bergama), съвременен град в Северозападна Турция, вилает Измир, с население около 70 000 души (2002).

История[редактиране | редактиране на кода]

Исторически Пергам е първи елинистичен център и фортпост в Азия. В Пергам е изпърво изобретен пергаментът. Градът се споменава в Библията, в книга Откровение (глава 1, стих 11).

В древногръцката митология[редактиране | редактиране на кода]

Според древногръцката митология Пергам е основан от сина на Андромаха и Хелен – брат на Хектор, който е първият мъж на Андромаха. Новороденият бил наречен Пергам в памет на цитаделата на древна Троя, която се наричала Пергам.

След смъртта на Хелен, Пергам и Андромаха се преселват другаде в Мала Азия, където Пергам основава нов град, получил своето название от името на своя основател.

В елинистическия период Пергам е столица на елинистична държава – Пергамско царство, известно с това, че е верен до гроб съюзник на Древен Рим. Елинистичният Пергам бил обкръжен от здрава стена с така наречените Врати на Евмен. Над града се е намирал Акрополът, който бил разположен в живописна композиция на тераси, на чийто горни площадки се намирали дворците на пергамските царе и военните арсенали, а малко по-ниско било светилището на Атина-Нике или Атина-Победителка (виж и Храм на Атина-Нике (Химера)).

В Пергам се намирала втората по величина библиотека в античния свят – след Александрийската. Според легендата, предадена от Плиний, в Пергам е изобретен пергамента вследствие от забраната на египетските Птолемеи да се изнася папируса. Библиотеката съдържала по онова време 200 000 пергаментови книги. Тя е изнесена в Римски Египет от Марк Антоний и подарена като сватбен подарък на последната египетска царица Клеопатра VII – за включването ѝ в колекцията на Александрийската библиотека.

Разкопките на Пергам започват немските археолози Карл Хуман и Ернст Курциус през 1878 – 1886 и 1900 – 1906 г., като те продължават и следващите години. В равнината около античния град са се съхранили руините на римския град, сред които се откроява Червената зала от времената на „славните петима добри императори“.

Античният град е известен още и с храма на Деметра, големият олтар на Зевс, както и със забележителният си амфитеатър.

Известни личности[редактиране | редактиране на кода]

Родени в Пергам
Починали в Пергам
Свързани с Пергам

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]