Памуккале

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Памуккале
Памуккале.jpg
Turkey relief location map.jpg
37.9231° с. ш. 29.1239° и. д.
Памуккале
Страна Flag of Turkey.svg Турция
Официален сайт www.pamukkale.gov.tr/EN
Памуккале в Общомедия
Памуккале
Памуккале
Памуккале
Амфитеатърът в Памуккале

Памуккале (на турски: Pamukkale) е малък, но известен турски курортен град във вилаета Денизли, намиращ се на 30 km северно от град Денизли, а също и уникален природен феномен в околностите на градчето.

Водни струи идващи от древния град Хиераполис, богати на минерални соли, падат от голяма височина и създават причудливи, вкаменени, ослепително бели каскади, които се дължат на калциевия карбонат. Когато водата достигне до повърхността, от нея се освобождава CO2, а калциевият карбонат се отлага, като образува варовикови отлагания върху скалистите тераси.

Горещите извори Памуккале извират от недрата на планината Кал Даъ в Западен Анадол, Турция. Водата с температура 37 °C достига повърхноста, и продължава пътя си надолу по поредица от около сто тераси. Водните струи са издълбали терасите и във вдлъбнатините са образували топли водни басейни. Повечето имат ослепително бял цвят, но някои са жълтеникави или кафяви. Замърсяването на околната среда се отразява върху свежестта на цветовете.

До платото на Хиераполис се стига по долината на река Меандър.

Руините на Хиераполис и Памуккале са един от обектите в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

История[редактиране | редактиране на кода]

Близо до Памуккале се намират развалините на Хиераполис, основан през 190 пр.н.е. от династията на Аталидите – владетелите на Пергамон. Градът бил популярен сред римляните, страдащите от кожни болести и ревматизъм.

Водата на един от горещите извори, който извира от пещера, отделя зловонни, дразнещи очите газове. Древногръцкият историк и географ Страбон пише, че за броени мигове те биха убили дори бик. Местните жители вярвали, че газовете са диханието на зли духове.

Отдалече тази белоснежна маса създава илюзията за огромна памукова плантация или за замръзнал водопад.

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „География“         Портал „География          Портал „Турция“         Портал „Турция