Сюлейман джамия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Сюлейман джамия е едно от най-емблематичните произведения на архитект Синан, чийто мавзолей е в непосредствена близост до стените й. Сюлейманийе джами, както се произнася на турски, е построена така че да издържи евентуални земетресения, както е и станало. До ден днешен джамията няма пукнатини по стените си. Сюлейманийе е с височина 53 метра, а куполът й е с широчина 27,5 метра. По него са разположени 32 прозореца. В двора на джамията има 4 минарета, като две от тях са с височина 76 метра, а останалите са високи 56 метра. Те са четири на брой, защото Сюлейман I е четвъртият султан, качил се на престола след превземането на Константинопол.

Suleymaniye Mosque cleaned Gurlitt 1912.jpg

Сюлейман джамия или Сюлейманийе джамия (на турски: Süleymaniye Camii) е мюсюлмански храм в Истанбул. Построена е през периода 1550-1557 от османския архитект Синан в чест на султан Сюлейман I. Сюлейман джамия, както и Селим джамия в Одрин спадат към така наречените "султански джамии".

Архитектурата на Сюлейман джамия е тясно свързана с византийския стил на църквата Света София. Тя следва стриктно общия план на с около 1000 години по-старата църква, като добавя само малки детайлни конструктивни подобрения и не превишава размера ѝ. Самият Синан я нарича работа на калфа, като майсторската му постройка е по-късната Селим джамия в Одрин, която носи много повече негови типични характеристики.

Нощен изглед към Сюлейман джамия

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]