Античен Епир

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Античен Епир
Ἄπειρος
—  царство  —
Молоси| 
 
 
 
 
330 пр.н.е. — 167 пр.н.е.  

Местоположение на Античен Епир

Столица Пасарон (330-295 пр.н.е.)
Амбракия (295-224 пр.н.е.)
Фойника (224-167 пр.н.е.)
Официален език Дорийски
Религия Древногръцка религия
Форма на управление Монархия (330–231 пр.н.е.)
Федерална република (231–167 пр.н.е.)
История Античност
Валута Епирска драхма
Днес част от Flag of Greece.svg Гърция
Flag of Albania.svg Албания
редактиране

Античен Епир е държава, просъществувала между 330 и 167 г. пр.н.е.

История[редактиране | редактиране на кода]

Пелопонеската война отслабва мощта на Древна Гърция, като привлича варварите към противостоящите си лагери. Илирите, епиротите и македоните се включват на някоя от страните във войната, като армиите на местните молоси, теспроти и чами участват на страната на коалицията срещу съюзниците на Атина. Древна Атина губи войната, от което страдат и нейните съюзници сред които са епиротите. В политически и военен план, краят на продължителния конфликт засилва мощта и значението на „варварите” в непосредственото обкръжение на древните гърци. По това време Македонското царство изпъква като първа регионална сила.

През 4 век пр.н.е. се формират държави с мощни армии в Македония, Дардания, Епир и Илирия. В Епир се разгарят битки за власт. Молоският цар Алкета, син на Тарипс, за известно време губи властта и търси убежище в Сиракуза. За да си възвърне трона, Алкета търси помощта на илирийската държава, организирана по онова време около племето на енхелеите. През 385 г. пр.н.е. илирийският цар Бардил изпраща армия, която да възстанови Алкета начело на молоското царство. Именно това събитие води до създаването на Античен Епир като политическа формация. Около молосите със съседните теспротите и хаони, се формира Античната епирска държава, наричана на първо време Молоска лига, а по-късно през втората половина на 4-и век пр.н.е. и Епирска лига между тях. Античен Епир често воюва със съседните Илирия и Македония въпреки монархическите съюзи между тях, редовно скрепявани чрез династични бракове.

По него време най-значителните градове на Епир са Дирахион и Аполония. Мощта на молосите залязва след смъртта на епирския цар Пир.

Източници[редактиране | редактиране на кода]