Дунавски лимес

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Дунавски лимес
на лат.: Limes Danubii fluminis limes romano
Vexilloid of the Roman Empire.svg Римска кула в Тулн
Римска кула в Тулн
Мизийският дунавски лимес
Мизийският дунавски лимес
Тип на обекта: Имперски укрепен граничен район
Административна йерархия
Държава: Римска империя
Сектори: Реция, Норик, Панония, Мизия
Данни
Естествена граница: река Дунав
Дължина: 2852 км

Под Дунавски лимес (от латински limes, лимес, означаващо граница) се разбира границата на Римската империя по река Дунав с прилежащата фортификационна система, която е съставлявала външния отбранителен пръстен на империята[1]. Той е основан от императорите Домициан и Траян.

Първоначално той се е разпростирал от горното течение на Дунав в днешна Австрия, Унгария, Словакия, Сърбия, до долното поречие на реката между днешна България и Румъния, която е и граница на римската провинция Мизия с Дакия. През 488 година лимесът по горното течение на Дунава е изоставен. По долното течение той продължава да съществува до идването на прабългарите.

Отбранителеният район има за цел да ограничава и спира варварските нашествия от север и изток (славяни, даки, авари, хуни, готи и прочее) и се е състои от множество крепости, разположени по поречието на река Дунав[2]. В Мизийския сектор по долното течение на Дунава са известни:

В някои от тях са разположени цели римски легиони, като крепостта Нове, където след победата на император Траян над даките е разположен VIII Августовски легион. През 271/272 година император Аврелиан се оттегля от провинцията Дакия и голяма част от тамошното население се преселва в Мизия, което довежда до укрепяване на Лимеса. По времето на императорите Юстиниан I и Маврикий Дунавският Лимес се възстановява и укрепва.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Феликс Каниц, Дунавска България и Балканът: Историческо-географско-етнографски пътеписни проучвания от 1860 до 1879 г., Борина, 1995
  2. Иван Божилов, Васил Гюзелев и др. История на България: В 3 тома. История на Средновековна България VII-XIV век, Анубис, 1999

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Допълнително четиво[редактиране | редактиране на кода]

  • Р. Иванов. Дунавският лимес в карти на Абрахам Ортелий, в: Археология, 1992, кн. 1, 26-31.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Limes danubiano“ в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.