Алмус

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Алмус.

Алмус
Местоположение
Bulgaria Montana Province relief location map.jpg
43.8314° с. ш. 23.2378° и. д.
Алмус
Местоположение в България Област Монтана
Страна Флаг на България България
Област Област Монтана
Град Лом
Археология
Вид Селище
Период II-V век
Епоха Римска империя

Алмус е римски кастел и пътна станция, разположен в близост до Лом, при вливането на река Лом в река Дунав.

История[редактиране | редактиране на кода]

Алмус е разположен на Крайдунавския път и начална точка на локалния път Алмус — Сердика. Предполага се, че е имало речно пристанище обслужващо, както военния флот, така и търговски кораби. Укреплението е издигнато в началото на II век. При управлението на Диоклециан и Константин Велики се извършва активна строителна дейност. В средата на V век Алмус е превзет от хуните, предвождани от Емнецур и Улциндур.

Проучвания[редактиране | редактиране на кода]

За формата и големината на крепоста за първи път дава сведения Феликс Каниц, който посещава през 1864 г. и описва Алмус. В края на XIX век подробни описания на Алмус правят Димитър Маринов в непубликуваната си монография „История на град Лом и Ломска околия“ и Константин Иречек. През 1925 г. в Лом е основано археологическо дружество „Almus“.

Градоустройство[редактиране | редактиране на кода]

Алмус предтавлява квадрат с четири кръгли ъглови кули. Крепостната стена е изградена от речни камъни, споени с бял варов разтвор. Разкрити са водоснабдителни съоръжения. Има два водопровода — глинен и оловен. В Алмус няма данни за занаятчийско производство, което се дължи на близостта му до Рациария. Благодарение на речното пристанище се е развивала търговията.

Некрополът на Алмус е разположен под болницата на Лом. Изграден е от граден от тухли гроб, зидан засводен гроб и саркофази. Използвани са и двата обреда - кремация и инхумация.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Иванов, Марио. Алмус (Almus) – B: Римски и Ранновизантийски селища в България, т. II, Иврай — София, 2003, стр. 23-25.