Гала (съпруга на Теодосий I)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Гала.

Флавия Гала (на латински: Flavia Galla; * между 370 и 375 г.; + 394 г.) e втората съпруга на източноримския император Теодосий I.

Дъщеря е на западноримския император Валентиниан I и втората му съпруга Юстина, която е внучка на Ветий Юст и вдовица на узурпатора Магненций. Сестра е на Валентиниан II, Грата и Юста. Полусестра е на съ-император Грациан от първия брак на баща ѝ с Марина Севера, от която Валентиниан I се развежда през 370 г., за да се ожени за Юстина. Валентиниан става император през 364 г. На 17 ноември 375 г. баща ѝ умира в Сирмиум. Майка ѝ поема регентството на Запад за четиригодишния Валентиниан II и фамилията се настанява в Милано. През 383 г. полубрат ѝ брат Грациан е узурпиран от Магн Максим, който тръгва от Трир, пресича Алпите през 387 г. и марширува към Милано. Тогава Юстина бяга с децата си в Солун при Теодосий I, чиято първа съпруга Елия Флацила е умряла през 385 г. и е майка на Аркадий, Хонорий и Елия Пулхерия (385–386).

Юстина дава на Теодосий I дъщеря си Гала за съпруга с условие, че постави сина ѝ Валентиниан II отново на трона. Теодосий I се съгласява и се жени към края на 387 г. за Гала. Гала става императрица и мащеха на Аркадий и Хонорий. През лятото, на 28 август 388, Теодосий I прогонва Магн Максим, който се предава при Аквилея и е убит, също и неговият син Флавий Виктор. Юстина умира същата година.

Гала и заварените ѝ синове живеят в големия палат в Константинопол. Тя е арианка. Гала умира при помятане през 394 г. Малко след това, на 17 януари 395 г. умира неочаквано и Теодосий I.

Гала и Теодосий I имат три деца:

Десетгодишният Хонорий става западноримски император и е даден заедно с Гала Плацидия при военноначалника Стилихон и съпругата му Серена.

Източници[редактиране | редактиране на кода]