Гала (съпруга на Теодосий I)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Гала.

Гала
Flavia Galla
римска императрица
Родена
между 370 г. и 375 г.
Починала
394 г.

РелигияАрианство
Управление
Период387 – 394 г.
ПредшественикЕлия Флацила
Семейство
БащаВалентиниан I
МайкаЮстина
Братя/сестриГрациан
Валентиниан II
СъпругТеодосий I (387)
ДецаГала Плацидия

Флавия Гала (на латински: Flavia Galla; * между 370 и 375; † 394) e втората съпруга на източноримския император Теодосий I.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Дъщеря е на западноримския император Валентиниан I и втората му съпруга Юстина, която е внучка на Ветий Юст и вдовица на узурпатора Магненций. Сестра е на Валентиниан II, Грата и Юста. Полусестра е на съимператор Грациан от първия брак на баща ѝ с Марина Севера, от която Валентиниан I се развежда през 370 г., за да се ожени за Юстина.

Валентиниан става император през 364 г. На 17 ноември 375 г. баща ѝ умира в Сирмиум. Майка ѝ поема регентството на Запад за четиригодишния Валентиниан II и фамилията се настанява в Милано.

През 383 г. полубрат ѝ Грациан е узурпиран от Магн Максим, който тръгва от Трир, пресича Алпите през 387 г. и марширува към Милано. Тогава Юстина бяга с децата си в Солун при Теодосий I, чиято първа съпруга Елия Флацила е умряла през 385 г. и е майка на Аркадий, Хонорий и Елия Пулхерия (385 – 386). Юстина дава на Теодосий I дъщеря си Флавия Гала за съпруга с условие, че постави сина ѝ Валентиниан II отново на трона. Теодосий I се съгласява и се жени към края на 387 г. за Гала. Гала става императрица и мащеха на Аркадий и Хонорий. През лятото, на 28 август 388, Теодосий I прогонва Магн Максим, който се предава при Аквилея и е убит, също и неговият син Флавий Виктор. Юстина умира същата година.

Гала и заварените ѝ синове живеят в големия палат в Константинопол. Тя е арианка. Гала умира при помятане през 394 г. Малко след това, на 17 януари 395 г., умира неочаквано и Теодосий I.

Деца[редактиране | редактиране на кода]

Гала и Теодосий I имат три деца:

Десетгодишният Хонорий става западноримски император и е даден заедно с дъщеря ѝ Гала Плацидия при военноначалника Стилихон и съпругата му Серена.

Източници[редактиране | редактиране на кода]