Магн Максим

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Магн Максим
Римски император
Solidus Magnus Maximus-constantinople Dep 38-7.jpg
солид на Магнус Максим
Лични данни
Управление 383388
Роден
335 г.
Починал
Семейство
Потомци Флавий Виктор
Магн Максим в Общомедия

Магн Максим (на латински: Flavivs Magnvs Maximvs Avgvstvs) е изтъкнат военачалник на Западната Римска империя и римски император в периода 383 - 388 година. Знае се че е родом от Испания и служи като командир на войските в Британия по времето на император Грациан, срещу когото оглавява метеж.

След бягството и смъртта на Грациан, Магн Максим узурпира императорската власт в Британия, Галия, Испания и Африка, като се споразумява за примирие с източният владетел Теодосий I и остава Валентиниан II начело в Италия, Панония и Северна Африка.

Новият император на Запада установява своята резиденция в Трир и обявява сина си Флавий Виктор за цезар и наследник. За кратко време става популярен владетел, въпреки че дължи успеха си на съюза с алеманите. Той е първият император който официално осъжда еретици. Издава едикт с който защитил правото на евреите да имат синагога в Рим.

През 387 г. след нов конфликт войските на Магн Максим влизат Рим, а Валентиниан II побягва в Константинопол и търси помощ от Теодосий I, източния император, който поддържа правото му над трона и започва кампания на запад. В същото време франките нападат границата по река Рейн. Легионите на Западната Римска империя са ангажирани срещу варварите и това попречва на Магн Максим да се противопостави успешно. Теодосий I получава решаващата военна помощ от готските федерати и варварските наемници. Магн Максим е победен в Илирия и Италия, а при Аквилея се предава на победителя и по-късно е екзекутиран. Синът му споделя подобна участ.

В преданията на британските келти Магн Максим (Магнус Максимус) остава под името Максен Уледиг[1].

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Бересфорд Елис, Питър. Кратка история на келтите. Унискорп. София. 2008. стр. 112


Римски императори
Грациан
(375-383)
Магнус Максимус
(383-388)

Съимператор с Флавий Виктор и Валентиниан II

Теодосий I (379-395)
Римска империя