Ставракий

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ставракий
византийски император
Solidus-Nicephorus I and Staraucius-sb1604.jpg
Монетно изображение на Никифор I Геник и Ставракий
Управление 26 юли – 2 октомври 811
Наследил Никифор I Геник
Наследник Михаил I Рангаве
Лични данни
Роден
Починал
Семейство
Баща Никифор I
Брак Теофано (съпруга на Ставракий)
Ставракий в Общомедия

Ставракий (на гръцки: Σταυράκιος) е византийски император, управлявал от 26 юли до 2 октомври 811 година.

Ставракий е син император Никифор I Геник. Ставайки император през 803 г., Никифор обявява Ставракий за съимператор и започва да му търси жена. След дълъг избор из цялата империя, е устроен оглед на невести, и той намира, накрая, подходящата жена. Макар и сгодена, Никифор ги развежда и я дава на своя син Ставракий.

На Ставракий е поверено командването на гвардейската тагма на иканатите (Ἱκανάτοι) и участва в катастрофалния поход срещу България през 811 година. Той е тежко ранен, но успява да се върне в столицата като един от малцината оцелели от битката при Върбишкия проход. Още в Адрианопол е обявен за единствен император.

Византийският хронист Теофан Изповедник пише: „Нито с видът си, нито със силата си, нито с разумът си, Ставракий не бил годен за такова толкова високо назначение“. От загубата на кръв и раните си, Ставракий толкова отслабнал, че в остатъка от пътя до Константинопол го носят на носилка. Теофан също разказва, че Ставракий има непреклонен характер и често обсипва с ругатни тези, които са го въздигнали.

Властта на Ставракий е слаба и дворът се раздира от вражди между фракцията на съпругата му Теофано и тази на сестра му Прокопия. През октомври 811 г. стават известни намеренията му да провъзгласи за свой приемник Теофано.

Куропалат Михаил Рангаве, съпруг на императорската сестра Прокопия, е въвлечен придворен заговор. Ставракий научава за това и нарежда да ослепят Михаил, но заповедта закъснява. На 2 октомври 811 г. заговорниците събират войници на Хиподрума и ги уговарят да признаят за император Михаил Рангаве. Сенатът и патриархът също поддържат Михаил. Ставракий като разбира за своето низложение, веднага облича монашеско расо, оттегля се в манастир и умира на 11 януари 812 г. от получените рани в битката при Върбишкия проход.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Никифор I император на Византийската империя (началото на 811 – октомври 811) Михаил I Рангаве