Теофано (съпруга на Ставракий)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Теофано.

Теофано
византийска императрица
Лични данни
Родена в Атина
Погребана в Константинопол
Семейство
Брак император Ставракий

Теофано е за византийска императрица, съпруга на император Ставракий.

Според Теофан Изповедник, Теофано е роднина на императрица Ирина Атинянката (797 – 802). И двете жени са от Атина, но роднинската връзка между тях не е изяснена.

Теофано се омъжва за Ставракий на 20 декември 807 г. Датата на сватбата е спомената от Теофан Изповедник. Ставракий е единствен син на император Никифор I Геник, а от 803 г. е и негов съимператор. Преди да се омъжи за Ставракий Теофано е била сгодени за друг, но се явява като кандидатка за съпруга на съимператора. Вероятно тя е избрана за жена на Ставракий, за да легитимира връзката на новата династия с предходната.

Тъй като по време на възкачването си на византийския престол Никифор I е вдовец, Теофана се оказва единствената императрица в империята.

На 26 юли 811 г. император Никифор I е убит от българите в битката при Върбишкия проход, а заедно с него е унищожена огромна част от ромейската войска, тръгнала с императора на поход срещу Крумова България. Сред малцината оцелели е и съпругът на Теофано, Ставракий, който остава единствен император на ромейския престол.

Ставракий обаче не се измъкнал невредим от битката. Тежко ранен в областта на гърба, той останал парализиран. Войници от императорската гвардия успели да го измъкнат от боя и да го пренесат в Адрианопол, но той така и не успял да се възстанови от раните си. Било очевидно, че императорът не може да изпълнява задълженията си, което поставя въпроса, кой да бъде негов приемник. По този въпрос византийският двор се разделил на две фракции. Първата се групирала около Теофано, която се опитвала да заеме престола по примера на сродницата си Ирина Атинянката. Друга фракция се сформирала около сестрата на Ставракий, Прокопия, която желалела да постави на престола съпруга си, Михаил Рангаве.

Ставракий пожелал да постави на престола съпругата си, но мисълта за втора жена на ромейския престол, толкова скоро след Ирина Атинянката, накарала по-гоямата част от аристокрацията да подкрепи Прокопия и съпруга ѝ. Други фактори, които повлияли на събитията били продължаващата война срещу Крум и преговорите с франкския император Карл за признаване на императорската му титла. Така на 2 октомври 811 г. Ставракий е принуден да се отрече от престола в полза на зет си, Михаил I Рангаве.

След като освобождава престола, Ставракий се оттегля в манастир. Теофан Изповедник съобщава, че Теофано основава собствен манастир с куриозното име Та Хебраика, което на гръцки означава нещо, което принадлежи на юдеите.

Годината на смъртта на Теофано е неизвестна. Теофан споменава, че Ставракий и Теофано споделят обща гробница в манастира Света Троица в Константинопол.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Theophano, wife of Staurakios“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.