Йоан VIII Палеолог

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Йоан VIII Палеолог
Император на Византийската империя
John VIII Palaeologos.jpg
Йоан VIII Палеолог
Управление 1425 г. – 1448 г.
Наследил Мануил II Палеолог
Наследник Константин XI Палеолог
Лични данни
Роден
Починал
Византия
Семейство
Династия Палеолози
Баща Мануил II Палеолог
Майка Елена Драгаш
Бракове Анна Василиевна
София Монфератска
Мария Трапезундска
Потомци няма
Йоан VIII Палеолог в Общомедия

Йоан VIII Палеолог (на гръцки: Ιωάννης Η' Παλαιολόγος) (18 декември 1392 – 31 октомври 1448) е византийски император от династията на Палеолозите, управлявал от 1425 до смъртта си през 1448 година.

Йоан VIII е най-възрастният син на император Мануил II Палеолог и Елена Драгаш, дъщеря на велбъждския деспот Константин Драгаш. Става съимператор с баща си и е бил назначен за деспот на Морея преди 1416 година.

През юни 1422 година Йоан VIII ръководи защитата на Константинопол по време на обсадата на султан Мурад II, докато Мануил II пътува до Унгария, където безуспешно се опитва да осигури военна помощ от император Сигизмунд срещу турците. След смъртта на баща му Мануил II през 1425 година, Йоан VIII става самостоятелен император и управлява Константинопол, докато братята му владеят Солун и Морея.

През 1423 г. се налага да продаде Солун на венецианците, защото ромеите нямат сили да го защитават. Градът е превзет от турците през 1430 година. За да осигури защитата срещу тях, Йоан VIII пътува до Италия и през 1437 г. посещава папа Евгений IV, за да сключи уния между Източната и Западната църква, която е ратифицирана на събора във Флоренция през 1439 година. Императорът е придружаван от патриарх Йосиф II и Плетон, неоплатонически философи, които са влиятелни сред учените в Италия, сред които и се заражда западноевропейския Ренесанс. Целта на църковната уния не успява заради опозицията на собствения му народ, който отказва да признае върховенството на папата.

В резултат от споразуменията папата призовава католическите владетели на нов кръстоносен поход в помощ на Константинопол. През 1443-1444 година папската държава, Венеция и Бургундия изграждат голям флот, който действа срещу османците в Егейско море и заема Проливите (Дарданели). В същото време започва голям поход на католическите сили срещу османската държава. Под главното командване на трансилванския войвода Янош Хуняди и полско-унгарския крал Владислав III, кръстоносната армия прекосява Дунава и настъпва успешно в България с подкрепата на сръбски и влашки военни части. Въпреки това християнската коалиция търпи разгром срещу турците в решаващата Битка при Варна през 1444 година. Това поражение слага край на надеждите за спасение, а съдбата на Константинопол е предопределена – след по-малко от десетилетие ромейската столица пада под властта на турския султан, с което Византийската империя е ликвидирана.

Йоан VIII избира брат си Константин XI Палеолог, който е регент на града през 1437-1439 година, за негов наследник. Въпреки машинациите на своя по-млад брат Димитрий и майка си Елена, Йоан VIII умело поверява управлението на Константин преди да умре на 31 октомври 1448 г. Така той не доживява да види края на империята.

Бракове[редактиране | редактиране на кода]

Жени се три пъти – първи път за Анна, дъщеря на великия княз на Москва Василий I (1389-1425) през 1414 година, втори път за София от Монферат през 1421 година, и за Мария, дъщеря на императора на Трапезундската империя през 1435 година. Няма деца от браковете си.

Изображения[редактиране | редактиране на кода]

Йоан VIII Палеолог, който прекарал години от управлението си в Италия, е изобразен в няколко картини на ранните ренесансови художници.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „John VIII Palaiologos“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.  
Мануил II Палеолог Византийски император (1425 – 1448) Константин XI Палеолог
Елена Драгаш Деяновци (Драгаши) (21 юли 1425 – 31 октомври 1448) няма