Мария Велика Комнина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Мария Комнина.

Мария
византийска императрица
Maria Comnena Greek Princess Trebizond by Pisanello.JPG
Мария Велика Комнина, изобразена от Пизанело в композицията Легенда за Св. Георги (1433-1438) - фреска от църквата "Света Анастазия", Верона.
Лични данни
Родена ?
Трапезундска империя
Починала 17 декември 1439 г.
Константинопол
Семейство
Брак император Йоан VIII Палеолог
Династия Комнини
Баща Алексий IV Велики Комнин
Майка Теодора Кантакузина
Мария в Общомедия

Мария Велика Комнина (починала 17 декември 1439 г.) е последната византийска императрица, трета съпруга на император Йоан VIII Палеолог.

Мария е дъщеря на Алексий IV Велики Комнин, император на Трапезунд, и на Теодора Кантакузина. През септември 1427 Мария е омъжена за император Йопан VIII. Това е третият брак на византийския император. Първата му съпруга, Анна Московска, умира през 1417 г., а вторият му брак със София Монфератска е разтрогнат през 1426 г. Тъй като от предишните си два брака Йоан VIII няма деца, той се жени за Мария Трапезундска с надеждата да осигури наследници на престола си. Бракът на Мария и Йоан VIII продължава 12 години, но също не оставя наследници. Сфранцес посочва датата на смъртта на Мария - 17 декември 1439 г. Според Стивън Рънсимън, императрицата е починала от чума.

Йоан VIII умира без наследник, а на престола се възкачва брат му Константин XI, който по това време вече е вдовец и никога не се жени повторно. Управлението му приключва с превземането на Константинопол от турците (29 май 1453) и окончателното ликвидиране на империята. Така Мария Трапезундска остава в историята като последната императрица на Византия.

Източник[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Maria of Trebizond“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.