Йовиан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Йовиан
64-ти император на Римската империя
Jovianus.jpg
Монетно изображение на Йовиан
Управление 27 юни 36317 февруари 364
Лични данни
Роден
331 г.
Починал
17 февруари 364 г. (33 г.)
Погребан в Константинопол
Семейство
Брак Харито
Потомци Варониан
Йовиан в Общомедия

Флавий Клавдий Йовиан (на латински: Flavius Claudius Iovianus) е римски император в периода 363 - 364 година. Родом е от Сингидунум (дн. Белград). Управлява около 8 месеца.

Йовиан е командир на императорската гвардия, който става император и наследява титлата август, след като Юлиан е смъртноносно ранен в битка срещу персите и умира на 26 юни 363 година. Йовиан е избран от военачалниците поради отказа на префекта Салуций да поеме властта.

Новият император откупва от персите възможността да върне войската през река Тигър с цената на позорен мир: римляните трябвало да се откажат от интересите си в Армения и да отстъпят териториите в Северна Месопотамия. В резултат на унизителните условия и отстъпления, Йовиан губи популярност.

Християнин, за разлика от своя предшественик Юлиан Апостат (Отстъпник), в религиозно отношение Йовиан първоначално е търпим към езичниците и арианите, но впоследствие провежда про-християнска политика и забранява езическите церемонии. Издава едикт с който обявява почитането на нехристиянски култове за престъпление. Фанатизирани християни извършват погроми над езичеството, особено в градовете на изток, където са опожарени храмове и библиотеки.

Слабоволев, необразован и ленив, Йовиан е характеризиран от летописеца Амиан Марцелин, като умствено ограничен, лекомислен чревоугодник и пияница, без сериозен интерес към управлението на империята. Умира в началото на 364 г. в Дадастана, Галатия, при неясни обстоятелства (вероятно отравяне от храна, повръщане насън или задушаване с въглероден оксид от дървесна пепел), на път към Константинопол, където пристига само погребалната урна с праха му.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Lenski N., The Election of Jovian and the Role of the Late Imperial Guards, Klio – 2000 Т. 82/2. – с. 492 – 515
  • Амиан Марцелин, xxv. 5 – 10


Римски императори
Юлиан (360363) Йовиан (363 – 364) Валентиниан I (364 – 375)
Римска империя