Алексий V Дука

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Алексий V Мурзуфул)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Алексий V Дука
византийски император
Alexius V.JPG
Управление 5 февруари - 12 април 1204 (53 дни)
Наследил Николай Канава
Наследник юридически Михаил VIII Палеолог
фактически Константин Ласкарис
Лични данни
Роден
Починал
Семейство
Брак Евдокия Ангелина
Алексий V Дука в Общомедия

Алексий V Дука (на гръцки: Αλέξιος Ε' Δούκας) с прозвището Мурзуфул (Μούρτζουφλος – „гъстовеждия“) е византийски император, който управлява Византия от 5 февруари до 12 април 1204 година.

Предистория[редактиране | редактиране на кода]

През 1185 г. Исак II Ангел извършва държавен преврат и поставя началото на нова византийска династия — Ангелите. Но и той самият е детрониран от брат си Алексий III Ангел, който го ослепява и хвърля в тъмница в 1195 година. Синът на Исак II Ангел, Алексий IV се обръща за помощ към организаторите на IV кръстоносен поход. С помощта на кръстоносците той успява да прогони чичо си Алексий III Ангел, да освободи баща си и да се провъзгласи за негов съвладетел (1203 г.).

Възкачване[редактиране | редактиране на кода]

Кръстоносната войска се разполага пред стените на Константинопол. Алексий IV Ангел не успява да изплати на кръстоносците сумите, които им бил обещал. Това накарало кръстоносците да започнат грабежи из града. Народът се събрал под ръководството на патриарх Йоан X Каматир в храма Света София на синклит, в който низвергнали император Алексий IV и баща му Исак II.

Император Алексий IV изпратил Мурзуфул да преговаря с кръстоносците относно влизането им в града. Но Мурзуфул се противопоставил на това решение и обявил публично решението на императора. Това разгневило константинополските граждани и те е вдигнали на бунт. В резултат били свалени и убити съимператорите Алексий IV и Исак II Ангел.

На 27 януари синклитът в Света София, сред множество нежелаещи да приемат поста, избира за император Николай Канава. Той обаче не притежава реална имперска власт и дори не напуска храма. Възползвайки се от това, на 5 февруари Алексий V Дука Мурзуфул е коронясан за византийски император и убива Николай Канава след 9 дневно управление.

Управление[редактиране | редактиране на кода]

Алексий V Мурзуфул неуспешно се опитва да прогони кръстоносците, но нямал на разположение достатъчно военна помощ. Дожът на Венеция Енрико Дандоло, виждайки неспособността на византийците да отблъснат надвисналата опасност, предприема щурм на Цариград начело на венецианските войски. На 9 април при щурма от страна на морето била завзета първата защитна крепостна линия. Виждайки, че не може да защити града, на 12 април Мурзуфул избягал, а на следващия ден – 13 април 1204 г., Константинопол е завзет и разграбен от латинците.

Превземането на Константинопол от кръстоносците на 13 април 1204 г. (миниатюра от 15 век).

Презвемането на столицата практически води до разпадането на Византийската империя на различни политически формирования – Епирско деспотство, Никейска империя, държавата Трапезунд и др., а в самия Константинопол се установяват кръстоносците, които основават Латинската империя.

Алексий V отвоюва Чорлу в Тракия и в търсене на съюзници се отправил към Месинопол при бившия император Алексий III Ангел, но по време на преговорите вероломно бил ослепен от него. Около 1 ноември 1204 г. е заловен от Тиери дьо Лос и отведен в Константинопол. Там е обвинен, че е убил своя владетел Алексий IV и кръстоносците го екзекутират, като го хвърлят от Теодосиевата колона, тъй като имало предание, че така щял да умре последният византийски император.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Jonathan Phillips, The Fourth Crusade and the Sack of Constantinople (London and New York, 2004)
Николай Канава Византийски император (1204 г. – …) Константин Ласкарис
юридически Михаил VIII Палеолог