Андроник V Палеолог

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Андроник V
византийски император
Управление 1403/1404 г. - 1407 г.
Лични данни
Роден
Починал
1407 г. (7 г.)
Византия
Семейство
Династия Палеолози
Баща Йоан VII Палеолог
Майка Ирина Гатилусио

Андроник V Палеолог (на гръцки: Ανδρόνικος Ε' Παλαιολόγος) (1400 – 1407) е съимператор на Византийската империя с баща си Йоан VII Палеолог.

Живот[редактиране | редактиране на кода]

Андроник V Палеолог е единственият познат син на император Йоан VII Палеолог и Ирина Гатилусио, дъщеря на Франческо II Гатилусио. По времето на раждането му Йоан VII е регент на Византийската империя за своя вуйчо Мануил II Палеолог. Не се знае датата, в която Андроник е провъзгласен за съимператор, но може би е след като баща му се установява в Солун, някъде около 1403 – 1404 г. Той умира преди баща си някъде през 1407 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Oxford Dictionary of Byzantium, Oxford University Press, 1991.
  • G. Dennis, An unknown Byzantine Emperor, JÖBG 16 (1967)
  • N. Oikonomides, John VII Palaeologus and the Ivory Pyxis at Dumbarton Oaks, DOP 31 (1977)
Йоан VII Палеолог Византийски император (1403/1404 – 1407) Мануил II Палеолог
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Andronikos V Palaiologos“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.