Мануил II Палеолог

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Мануил II Палеолог
византийски император
Manuel II Paleologus.jpg
Мануил II
Лични данни
Управление 13911425 г.
Други титли Управител на Солун (13691387 г.)
Роден
Починал
21 юли 1425 г. (75 г.)
Предшественик Йоан V Палеолог
Наследник Йоан VIII Палеолог
Семейство
Династия Палеолози
Баща Йоан V Палеолог
Майка Елена Кантакузина
Брак Елена Драгаш
Мануил II Палеолог в Общомедия

Мануил II Палеолог (на гръцки: Μανουήλ Β' Παλαιολόγος); Manuel II Palaiologos; * 27 юни 1350 г.; † 21 юли 1425 г.) е от 1391 до 1425 г. византийски император от династията на Палеолозите. Баща е на последните двама византийски императори – Йоан VIII Палеолог и Константин XI Палеолог.

Живот[редактиране | редактиране на кода]

Мануил II Палеолог е вторият син на император Йоан V Палеолог (упр. 1341–1391) и неговата съпруга Елена Кантакузина (1333–1396). Негови дядо и баба по майчина линия са император Йоан VI Кантакузин (упр. 1347–1354) и Ирина Асенина, потомка на българския цар Иван Асен III. За разлика от по-големия си брат Андроник IV Палеолог, който се опитва да узурпира трона, Мануил остава верен на баща си Йоан V и е определен от него за наследник.

През 1369 г. той е регент на Солун, втората столица на Византия. Понеже баща му Йоан V е васал на турците, преди възкачването си Мануил е заложник в османския двор на султан Баязид I и заедно с него участва в превземането на Филаделфия, последният независим византийски анклав в Мала Азия.

Управление[редактиране | редактиране на кода]

Научавайки за смъртта на баща си през 1391 г., Мануил Палеолог бяга през фервруари 1391 г. от лагера на османците в Бурса и пристига в Константинопол, където е официално коронясан за византийски император. Това предизвиква гнева на султан Баязид, който в продължение на осем години (1394-1402) подлага града на обсада.

В резултат на водените преговори между Византия и католическите държави, през 1396 г. съюзна християнска войска, оглавявана от унгарския крал Сигизмунд, предприема поход на Балканите срещу Османската империя. Въпреки първоначалния напредък, европейците са победени в битката при Никопол на Дунав.

В 1399 г. Мануил II Палеолог тайно напуска обсадената столица на кораб, заедно с малка свита, за да търси помощ от западните владетели за спасяването на Византия и в частност – Константинопол, от османците. Той посещава Италия, Англия, Франция, където е приет с почести, но не получава необходимото военно съдействие.

След 1402 г., когато Баязид е разгромен и пленен от монголите на Тамерлан в битката при Анкара, обсадата на Константинопол е свалена, а натискът на турците върху Византия е временно отслабен. Между синовете на султана започва борба за наследството. Мануил II сключва мир и съюз със султан Мехмед I, когото подкрепя срещу братята му във войната за властта в османската държава. В замяна султанът му предоставя управлението на Солун, Варна и Несебър през 1411 година. В този период е построен т.нар. Хексамилион - стена, дълга шест мили (9,66 км), издигната за защитата на византийските владения в Пелопонес, Деспотство Морея.

Монета, сечена при Мануил II Палеолог

Отношенията между Византия и турците отново стават враждебни, когато през 1422 г. новият османски султан Мурад II изисква да получи васален данък от императора, и обявява война на Византия. Константинопол е подложен на поредната турска обсада. Мануил II поверява императорските правомощия на своя син Йоан VIII Палеолог и отпътува за Унгария, където да поиска военна помощ от император Сигизмунд. Мисията не постига успех и след завръщането си в 1424 г., василевсът е принуден да приеме неизгодните условия на мир – признава се за васал на султана и приема да плаща данък.

След смъртта си на 21 юли 1425 г. Мануил II е наследен на престола от сина си Йоан VIII Палеолог.

Император Мануил II Палеолог е автор на литературни произведения с реторично и теологично съдържание.

Семейство и наследници[редактиране | редактиране на кода]

Византийската империя през 1403 г.

От брака си с Елена Драгаш, дъщеря на велбъждския деспот Константин Драгаш, Мануил II имал седем деца:

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Йоан V Палеолог Византийски император (1391 – 1425) Йоан VIII Палеолог
     Портал „Византия“         Портал „Византия          Портал „Македония“         Портал „Македония