Филипик Вардан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Филипик Вардан
византийски император
Solidus-Philippicus-sb1447.3.jpg
Солид с изображение на Филипик Вардан
Управление 711713
Лични данни
Роден
неизв.
неизв.
Починал
неизв.
Филипик Вардан в Общомедия

Филипик Вардан (на гръцки: Φιλιππικός Βαρδάνης) е византийски император в периода 711 до 713 година. Филипик имал истинско име Вардан и бил син на аристократа Никифор, който бил от арменски произход.

Осланяйки се на подкрепата на монотелистката партия, той предявил претенции към трона при избухването на първото голямо въстание срещу Юстиниан II. Това довело до заточението му в Кефалония от Тиберий III Апсимар и след това до неговото заточение, по заповед на Юстиниан II, в Херсон. Там Вардан приема името Филипик и успешно подтиква жителите на бунт с помощта на хазарите. Бунтовниците обсадили Константинопол и Юстиниан II избягал (скоро след това бил убит по политически причини, неспособен да събере поддръжници в провинциите). Филипик се възкачил на трона.

Сред първите му действия са замяната на патриарх Кир I Константинополски с фаворита му Йоан VI Константинополски, член на неговата секта и призоваването към conciliabulum на Източните епископии, който отменил каноните на Шести Вселенски събор. Филипик бил убеден монотелит. В отговор Римската църква отказала да признае новия император и патриарха.

Междувременно българският хан Тервел достигнал стените на Константинопол през 712 година. Когато Филипик прехвърлил армията да контролира Балканите, Омаядският халифат начело с Ал-Валид I направил набези срещу слабата защита в Мала Азия.

В края на май 713 година Опсикийските войски се разбунтували в Тракия. Някои от техните офицери проникнали в императорския дворец и ослепили Филипик на 3 юни 713 година. Той бил наследен за кратко от своя главен секретар Артемий, който бил провъзгласен за император под името Анастасий II.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Юстиниан II Византийски император (711 – 713) Анастасий II