Кефалония

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Кефалония на картата на Гърция

Кефалония (на гръцки: Κεφαλλονιά) е гръцки остров в Йонийско море. Той е най-големият от групата на Йонийските острови. Разположението на острова е: 20°30' и.д., и между 38°12' и 38°18' с.д.

География[редактиране | редактиране на кода]

Брегът на Кефалония

Островът е с площ от около 800 кв.км. Най-високата точка е планината Еном (1628 м.). Кефалония се намира в сеизмична зона. В 1953 г. островът пострадва значително от земетресение.

Най-големият град и столица на едноименната провинция е Аргостолион. Населението (2005) на острова е 42 088 души.

История[редактиране | редактиране на кода]

Според една от версиите островът получил името си от митологическия герой Кефал (Cephalus). Кефал бил син на Хермес. След като Кефал помогнал на Амфитрион във война и за награда той му дал острова, който днес носи неговото име. Според друга версия името означава - "остров с глава" и е свързано с името на скалата Кефалус.

През 12 - 15 век островът е феодално владение, ведно със съседния Закинтос - графство Кефалония и Закинтос.

Православието в Кефалония[редактиране | редактиране на кода]

Кефалония

Жителите на гръцкия остров Кефалония (най-големия от Йонийските острови по западното крайбрежие на Гърция) вече векове имат странен обичай. Всяка година в продължение на четири века те събират малките змии с кръстчета на главата и езика, които се появяват всяка година по едно и също време в селата на югозападната част на острова. Наричат ги "змийчетата на Богородица" не само заради кръстчетата по шарките им, но и заради една легенда, свързана с историята на острова.

На мястото, където през 14 век местните жители намират по чудодеен начин икона на св. Богородица, е съградена църква, а по-късно - и прочутият манастир "Св. Богородица Лангобарда", посветен на Божията Майка. През 16 век островът бил нападнат от пиратите на Барбароса. Монахините отправили молитва към Божията Майка да ги спаси и когато пиратите стигнали до манастира, видели, че той е обитаван единствено от змии. Големият им брой ги изплашил и накарал да изоставят обителта. Населението е създало и песни за това, как Богородица превърнала монахините в безобидни змии, за да ги опази от нападателите.

Местните жители считат змиите за чудотворни и след появата им внимателно ги събират по улиците на селата, слагат ги в съдове и ги носят в манастира на св. Богородица. Всяка година те се появяват по едно и също време - в периода от 6 до 15 август. Тази година обаче змийчетата не се появиха и хвърлиха в паника жителите на острова. Досега това се е случвало само 2 пъти - през 1940 г., когато започва Втората световна война, и през 1953 г., когато било катастрофалното за острова земетресение. За щастие сега змийчетата се появили отново, макар и с 24 часа закъснение. Жителите го отдават на скорошните големи пожари на острова, които опожариха големи площи неотдавна.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

По материал от www.dveri.bg Статията в www.dveri.bg