Флавий Филип

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Флавий Филип.

Монета на узурпатора Магненций, който задържа Филип като заложник, когато преторианският префект идва в лагера на узурпатора, за да разбере военната готовност на врага на Констанций.

Флавий Филип (на латински: Flavius Philippus; fl. 340-те - 350-те) е офицер на Римската империя при император Констанций II.

Син на месар, Филип се издига сред социалните прослойки, ставайки notarius.[1] През 344 той става преториански префект на Изтока при император Констанций.[2] Филип става консул през 348.

През 351, когато Констанций се изправя срещу бунта на узурпатора Магненций, Филип е изпратен във въстаническия лагер, официално за да преговаря за мир, но всъщност за да разбере военната готовност на врага.[3] Филип се обръща към въстаническата армия, като ги обвинява в неблагодарност към Константиновата династия и предлага на Магненций да напусне Италия и да запази само Галия. След като Магненций се опитва да покори Сиския, Филип е задържан като затворник от узурпатора.[4]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Либаний, Orationes, xlii.24-25.
  2. Либаний, Orationes, lxxii.11.
  3. Зосим, ii.46.2.
  4. Зосим, ii.46.2-4.

Източници и използвана информация[редактиране | редактиране на кода]

Първични източници[редактиране | редактиране на кода]

Вторични източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Morris, John и др. The prosopography of the later Roman Empire. Cambridge University Press, 1992. ISBN 0-521-07233-6. с. pp. 696-697.


Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Flavius Philippus“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.