Пиеро дела Франческа

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Пиеро дела Франческа
Piero della Francesca
Resurrection detail.JPG
предполагаем автопортрет
Роден
1415 г.
Починал
Националност италианец
Стил Ранен Ренесанс
Известни творби Кръщение Христово,Бичуване на Христос
Пиеро дела Франческа
Piero della Francesca
в Общомедия

Пиеро дела Франческа (Pronunciation Pronunciation на италиански: Piero della Francesca) е един от най-значимите таланти в италианската живопис. Той е най-големият интелектуалец в живописта преди Леонардо да Винчи.

Принос в живописта[редактиране | редактиране на кода]

Открива въздушната перспектива, след като забелязва, че с отдалечаването на предметите цветовете губят силата си. Неговата чувствителност е крайно деликатна и това създава илюзията, че отстъпва пред интелекта. В действителност тези две начала при него са в равновесие. Историята на изкуството не познава учителите му освен факта, че с Доменико Венециано започва работа във Флоренция. Приятел е на Алберти и на математика Лука Пачоли.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

Портрети на херцог Федерико да Монтефелтро и херцогиня Батиста Сфорца, галерия Уфици, Флоренция

Пиеро дела Франческа създава много стенописи в Темпио Малатестиано в Римини, в родния си град Борго а Санто Сиполкро („Възкресение") и в Арецо, където в черквата „Сан Франческо" се намира неговият най-прочут цикъл „Легендата за светия кръст".

По сведения на Вазари, той е поканен от папа Николай V в Рим за работа във Ватикана, след това, през 1451 година, постъпва на служба при херцог Сигизмундо Малатеста в Римини, където изписва, в църквата Сан-Франческо, композиция с образа на Свети Сигизмунд (Свети Сигизмунд със донатораСигисмондо Малатеста).

По-късно, като придворен художник Федерико да Монтефелтро владетел на Урбино, Пиеро рисува портрета му с фламандска наблюдателност на пейзажен фон.

Той е монументалист, наблюдателен, умеещ да се издига над подробностите и да владее вниманието, чувствата и мислите на зрителите си и днес.