Възкресение (Пиеро дела Франческа)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Възкресение.

Възкресение
Resurrection.JPG
Художник Пиеро дела Франческа
Година ок. 1460
Техника Фреска
Размери 225 × 200 cm
Изложена Музео Чивико, Сансеполкро
Възкресение в Общомедия

Възкресение е картина на италианския ренесансов майстор Пиеро дела Франческа, завършена около 1460. Съхранява се в Музео Чивико в Сансеполкро (Тоскана), родният град на художника. Сюжетът на картината препраща към името на града (означаващо „Свето Възкресение“), което от своя страна идва от наличието там на две реликви от Светото Възкресение, донесени от двама пилигрими през 9 век. Христос също така присъства на градския герб.

геометрична система на фреската

Исус се намира в центъра на композицията, изобразен в момента на своето възкресение, което е загатнато от позицията на крака му върху парапета. Фигурата му, изобразена в портретна и абстрактна неподвижност (и описана от Олдъс Хъксли като „атлетична“), е надвиснала над четирима спящи войници, което символизира разликата между човешката и божествената сфера (или смъртта, победена от светлината на Христос). Пейзажът, потопен в утринна светлина, също има символична стойност: контрастът между цъфтящите дървета отдясно и голите такива отляво намеква за обновлението на човека чрез светлината на Възкресението.

Според традицията, спящият войник в кафяви доспехи вдясно на Христос е автопортрет на Пиеро. Контактът между главата му и пръта на гвелфското знаме, носено от Христос, се предполага че символизира контакта на художника с божественото.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  • Дзуги, Стефано. Пиеро дела Франческа. Милано, 1991.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Resurrection (Piero della Francesca)“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.