Направо към съдържанието

Брера (Милано)

Брера
Brera
Виа Мадонина в Брера
Виа Мадонина в Брера
Италия
45.4713° с. ш. 9.185° и. д.
Брера
Ломбардия
45.4713° с. ш. 9.185° и. д.
Брера
Страна Италия
РегионЛомбардия
ПровинцияМилано
Брера в Общомедия

Брера е квартал в Милано, Италия. Той се намира в рамките на Кметство 1 (Исторически център на града) и се групира около историческата едноименна улица.

Името произлиза от средновековния италиански термин „браида“ или brera, получени от стария ломбардски brayda (латинизирано като praedium), което означава земя, свобода или изчистена от дървета. Това е така, защото около 900 г. районът на Брера попада извън стените на града и винаги е бил неизползван по военнофортификационни съображения. Коренът на думата е същия с този в името на холандския град Бреда и английската дума broad.

В Брера се разполагат Академията за изящни изкуства „Брера“ и Художествена галерия „Брера“, което значително е допринесло за развитието на квартала като пространство за художници и място с бохемска атмосфера, понякога наричано „Миланския Монмартър“.[1] Посочените обекти се намират в Двореца Брера; в същата сграда се намира Миланската ботаническата градина, както и Астрономическа обсерватория и Националната библиотека „Бреденсе“. Други характеристики, които допринасят за характера на Брера, включват ресторанти, барове, нощни клубове, антикварни магазинчета, пъстри улични пазари, както и сергиите на врачките.

От 1998 г. до 2002 г. писателят Паоло Брера, заедно с Франко и Франческа Брера, редактират и публикуват списанието Brera[2][3]. В него се поместват статии на известни журналисти, критици и писатели, включително Росана Босаля, Джузепе Понтиджа, Гуидо Вергани, Витория Колпи, Карло Кастеланета и Джулио Синьори.

  1. Фьори Кьяри Архив на оригинала от 2011-01-01 в Wayback Machine. (един от най-известните улици в Брера)
  2. Лина Сотис, „Кориере Дела Сера“, 6 ноември 1998 година.
  3. www.brera.net
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Brera (district of Milan) в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​