Брера (Милано)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Брера
Brera
Виа Мадонина в Брера
Виа Мадонина в Брера
Страна Италия
РегионЛомбардия
ПровинцияМилано
Брера в Общомедия

Брера е квартал в Милано, Италия. Той се намира в рамките на Кметство 1 (Исторически център на града) и се групира около историческата едноименна улица.

Название[редактиране | редактиране на кода]

Името произлиза от средновековния италиански термин „браида“ или brera, получени от стария ломбардски brayda (латинизирано като praedium), което означава земя, свобода или изчистена от дървета. Това е така, защото около 900 г. районът на Брера попада извън стените на града и винаги е бил неизползван по военнофортификационни съображения. Коренът на думата е същия с този в името на холандския град Бреда и английската дума broad.

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

В Брера се разполагат Академията за изящни изкуства „Брера“ и Художествена галерия „Брера“, което значително е допринесло за развитието на квартала като пространство за художници и място с бохемска атмосфера, понякога наричано „Миланския Монмартър“.[1] Посочените обекти се намират в Двореца Брера; в същата сграда се намира Миланската ботаническата градина, както и Астрономическа обсерватория и Националната библиотека „Бреденсе“. Други характеристики, които допринасят за характера на Брера, включват ресторанти, барове, нощни клубове, антикварни магазинчета, пъстри улични пазари, както и сергиите на врачките.

Популярност[редактиране | редактиране на кода]

От 1998 г. до 2002 г. писателят Паоло Брера, заедно с Франко и Франческа Брера, редактират и публикуват списанието Brera[2][3]. В него се поместват статии на известни журналисти, критици и писатели, включително Росана Босаля, Джузепе Понтиджа, Гуидо Вергани, Витория Колпи, Карло Кастеланета и Джулио Синьори.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Фьори Кьяри Архив на оригинала от 2011-01-01 в Wayback Machine. (един от най-известните улици в Брера)
  2. Лина Сотис, „Кориере Дела Сера“, 6 ноември 1998 година.
  3. www.brera.net
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Brera (district of Milan) в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​