Белаур

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Белаур
деспот на Видин
Роден: ?
Починал: 1336

Белаур (Бела Урош) (? - 1336) е видински деспот, син на деспот Шишман I и брат на българския цар Михаил III Шишман. За времето си е смятан за блестящ балкански дипломат. Етимологията на името му идва от унгарското Бела и Ур (господин), т.е. господинът на унгарския крал Бела.

След смъртта на цар Михаил III Шишман край Велбъжд през 1330 г., активно съдейства за коронясването на българския престол на цар Иван Стефан, син на Михаил Шишман от първата му жена Анна Неда, и е пръв съветник на новия български цар. Отказва да признае детронацията на Иван Стефан (1331 г.) и се противопоставя на другия си племенник, възкачилия се на престола син на сестра му Кераца Петрица ловешки деспот Иван Александър. След преврата в Търново дава политическо убежище в Ниш на Анна Неда. През 1332 г. откъсва Бдинската област от централната търновска власт и причинява сериозни затруднения на Иван Александър, който се принуждава да търси помощ от татарите, за да се справи с него.

Войната между чичо и племенник се води с променлив успех почти 5 години. През 1336 г. при сражение в долината на река Вит край днешното село Дерманци, цар Иван Александър успява да победи Белаур, изпращайки срещу него войска от 8000 българи и 2000 татари, следствие от което царя възстановява властта си в северозападните предели на Търновското царство.

Последвалите разпоредителни актове от страна на Иван Александър с територията на Видинското деспотство - прераснало във Видинско царство, показват, че на тази територия се е гледало като на апанажно владение.

Михаил III Шишман Асен Цар на Видин (1332 – 1336) Иван Срацимир