Белаур

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Белаур
деспот на Видин
Baba Vida Klearchos 1.jpg
Лични данни
Управление 1332 – 1336
Роден
XIII век
Починал
Семейство
Династия Асеневци Асеневци
Баща Шишман I
Портал  Портална икона   Биографии

Белаур (Бела Урош) (? – 1336) е видински деспот, син на деспот Шишман I и брат на българския цар Михаил III Шишман. За времето си е смятан за блестящ балкански дипломат. Етимологията на името му идва от унгарското Бела и Ур (господин), т.е. господинът на унгарския крал Бела.

След смъртта на Михаил III Шишман край Велбъжд през 1330 г. Белаур активно съдейства за коронясването на българския престол на цар Иван Стефан, син на Михаил Шишман от първата му жена Анна Неда, а след това е и пръв съветник на новия български цар. Отказва да признае детронацията на Иван Стефан през 1331 г. и се противопоставя на другия си племенник, възкачилия се на престола син на сестра му Кераца Петрица ловешки деспот Иван Александър. След преврата в Търново дава политическо убежище в Ниш на Анна Неда. През 1332 г. откъсва Бдинската област от централната търновска власт и причинява сериозни затруднения на Иван Александър, който се принуждава да търси помощ от монголите, за да се справи с него.

Войната между чичо и племенник се води с променлив успех почти 5 години. През 1336 г. при сражение в долината на река Вит край днешното село Дерманци, цар Иван Александър успява да победи Белаур, изпращайки срещу него войска от 8000 българи и 2000 монголи, следствие от което царя възстановява властта си в северозападните предели на Търновското царство.

Последвалите разпоредителни актове от страна на Иван Александър с територията на Видинското деспотство – прераснало във Видинско царство, показват, че на тази територия се е гледало като на апанажно владение.

Родословие[редактиране | редактиране на кода]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Шишман I
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Белаур
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Петър (севастократор)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
неизвестна по име дъщеря на Ана-Теодора Асенина
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Иван Асен I
 
 
 
 
 
 
 
Иван Асен II
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Елена (Иван Асен I)
 
 
 
 
 
 
 
Ана-Теодора
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Теодор Комнин
 
 
 
 
 
 
 
Ирина Комнина
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Мария Патралифена
 
 
 
 
 
 
Михаил III Шишман Асен Цар на Видин (1332 – 1336) Иван Срацимир