Беседа:Чака

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

"Така през 1299 г. Чака, един татарин, се възцарил на най-древния славянски престол" - това твърдение е спорно, ако не и грешно поне в няколко пункта. Да се говори за българския трон като за най-древния славянски престол е неоснователно и поне на мен ми е трудно да си спомня поне за един български цар - славянин по произход, независимо от дали от Първото, Второто или Третото българско царство. Значително по-сериозни държави и владетели от българските в този период е трябвало да признаят властта на монголите и впоследствие на Златната орда. Абсурдно е да се следва пропаганда с руски привкус при определяне ролята на този или онзи владетел и не ясно защо за татрина Чака се говори с пренебрежение, а куманите от династията Тертер минават за "чисти българи" и едва ли не славяни.

Първо, щеше да е удачно да оставиш подпис под коментара си. Второ, ако ще се ловим за думите - „възцарил“ предполага цар (а не кан, княз, жупан, деспот или крал). От тази гледна точка - да, именно България (след превръщането ѝ в център на писменост, основана на славянската реч и населявана от множество славяни) е първата средновековна държава, сдобила се с признат цар и православен патриарх. Много преди Руските княжества, Рашка и Западните Балкани. Все пак поздравления, че си успял да се сдобиеш с ДНК на всички български царе и да установиш, че нито един от тях няма славянски произход. Иначе никой не оспорва татарина Чака - възползвал се е от обстоятелствата, успял е да се домогне до престола и, макар и временно, успешно е узурпирал българския царски трон, факт. В моментния облик на статията не виждам „пренебрежение“ на обстоятелства или неенциклопедичност, напротив - съвсем обективен е. Кажи къде виждаш несъответствия? С уважение, Asparukh., UTC 21:47, 13 януари 2010 г.
Човекът е писал преди три години, едва ли ще ти отговори. Сигурно би ти поискал ДНК за славянския произход на престола.--Добри 22:08, 13 януари 2010 (UTC)[отговор]