Асенов (квартал)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Квартал Асенов)
Направо към: навигация, търсене

Квартал Асенов или Асенова махала, е квартал във Велико Търново, най-старият квартал в града.

Част от квартал „Асенов“ с Гарга баир

История[редактиране | редактиране на кода]

Втора Българска държава[редактиране | редактиране на кода]

По време на Втората Българска държава между основните крепостни хълмове Царевец, Трапезица и Момина крепост е създаден така нареченият – Нов град. Кварталът е бил разположен между бреговете на река Янтра. Новият град заедно с Френк хисар е бил обраден от крепостни стени, на юг и на север от долината на реката. Населението е съставено главно от българи. Българите живеещи в квартала, са били основно занаятчии и чиновници.

Османско владичество[редактиране | редактиране на кода]

През този период, населението на квартала е било съставено основно от българи. През този период е построен и Владишкия мост.[1]

Трета българска държава[редактиране | редактиране на кода]

През 1897 г. от братя Христо, Киро и Петко Малиеви построяват фабрика за трикотаж. Активизира се работата в килийното училище в квартала. Създават се работилници и мелници край река Янтра. В началото на XX век е построен железопътен мост в края на квартала, по жп линията РусеСтара Загора. През 30-те години е построен мост към пътя за село Арбанаси. В квартала отваря врати и Помощно училище „Теодосий Търновски“. Отварят врати първите бакалници и ресторанти, обслужващи туристи и гости, също така и граждани на града. Построяват се и първите кожарски фабрики и една от най-големите текстилни фабрики – „Мавриков“. През 1985 е построен въжен мост към фабриката. През 2009 г. отваря врати реставрираната българска църква „Свети Четиридесет мъченици (Велико Търново)“.

Църкви[редактиране | редактиране на кода]

Население[редактиране | редактиране на кода]

Година 1965 1975 1984 1991 2001 2012
население 2 100 2 056 1 970 1 780 970 800

Източници[редактиране | редактиране на кода]