Червен (област Русе)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Червен (Област Русе))
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Червен.

Червен
Village of Cherven.jpg
Панорамен изглед на Червен
Общи данни
Население 239 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 38,171 km²
Надм. височина ? m
Пощ. код 7084
Тел. код 08156
МПС код Р
ЕКАТТЕ 80443
Администрация
Държава България
Област Русе
Община
   - кмет
Иваново
Георги Миланов
(ГЕРБ)
Червен в Общомедия

Червен е село в Северна България. То се намира в община Иваново, област Русе. В него се намира средновековен град Червен.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Червен е разположено в северна България. През него минава река Черни Лом и разделя селото на две части. Двете махали, разделени от реката, са Аврамовската махала и Долната махала.

История[редактиране | редактиране на кода]

Село Червен някога е било средновековен град. Горе на скалата живеели богатите боляри, а долу живеели бедните селяни, които цял ден се потели, за да си изкарат хляба. Много пъти Червен бил превземан от османлиите, но винаги се освобождавал, докато не бил опожарен и погребан от време и пръст.

Средновековният град бил построен върху скала и бил ограден от река, която и до днес си тече в коритото - Черни Лом. Градът също бил непристъпен за врагове заради здравата стена, която някога зидарите на Червен изградили. Както всеки град обаче, и Червен имал свои недостатъци. Той лесно бил опожаряван. Най-странното е, че враговете винаги сварвали да нападнат Червен точно в разцвета му. След последното му опожаряване част от жителите се оттеглили от реката и се заселили по скалите, защото започнали да стават наводнения и прочие. Така минали вековете. Мястото на средновековния град останало без население, затънало в пръстта под товара на времето. На мястото на старата крепост останала да стърчи само кулата, а жителите на селото останали долу. По-късно, в края на 20 в., археолозите проявили интерес и започнали разкопки. Открити били накити, оръжия, сечива, домакински съдове, монети. Разкрити са много сгради: църкви, жилищни постройки и т.н. Средновековният Червен е имал и едно водохранително съоръжение, от което взимали вода за всекидневието.

Хората в средновековен Червен като всеки един български град си имали църкви и се молели в тях на Бог.Особено набожни били болярите.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Руините на средновековния град се намират до едноименното село. Този град е един от най-значимите военно-административни, стопански и църковни-културни центрове на Второто българско царство /12-14век/. Той е наследник на ранновизантийска крепост от 6 век. Състои се от укрепен вътрешен град с две части, разположен върху висок скален рид и неукрепено подградие в подножието. На територията на града са разкрити монументални крепостни съоръжения, голям замък, улици, два подземни водоснабдителни прохода, църкви, обществени, военни, стопански и жилищни сгради, съоръжения за добиване на желязо и др. Обявен е за археологически резерват.


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]