Махала

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Село „Дъбова махала“ в Област Монтана
Махала на с. Горна Василица

Махала (от арабски през турски: населено място) е обособена част от село или (в миналото) град в България, населена от хора, живеещи предимно в къщи.

В миналото думата е използвана и в значение на обособена част на град, но постепенно е наложена чуждоезиковата заемка квартал, за да се подчертае по-голямата степен на благоустрояване.

Названието махала навлиза в българския език през турското робство в България, като на турски се казва mahalle (махаллѐ), но самата дума произлиза от арабската дума mähallä, която е отглаголно съществително име за място от глагола заселвам се и означава населено място.

Думата се използва и в много други езици: сръбски и босненски - махала или маала; румънски - махала; албански - mëhallë (мъхалъ); гръцки - μαχαλάς (махалас); цигански - махала, македонски диалект - маало.

Днес редица разпръснати села в България, особено в планинските райони, са разделени на махали, намиращи се на разстояние до 1-2 километра една от друга, често с гориста местност между тях. Инфраструктурата в селските махали е по-слабо развита от тази в централната част на селото - често в тях има само водо- и електроснабдяване. Улиците са почвени пътища, а осветление често не се среща.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]