Нисово

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Нисово
Общи данни
Население 132 (ГРАО, 2017-12-15)*
Землище 28,258 km²
Надм. височина ? m
Пощ. код 7079
Тел. код 08196
МПС код Р
ЕКАТТЕ 51768
Администрация
Държава България
Област Русе
Община
   - кмет
Иваново
Георги Миланов
(ГЕРБ)
Нисово в Общомедия

Нисово е село в Северна България. То се намира в община Иваново, област Русе.

География[редактиране | редактиране на кода]

История[редактиране | редактиране на кода]

Създадено по времето на османска власт, името му идва от „исо“ – студена, бистра вода.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Старо гробище проучвано от проф.Овчаров край Нисово
разкопки

На няколко километра от него има вековен бял бряст. Прекрасната природа около него магнетично привлича посетителите. Според вярването, който напише на листче желание и го пусне в лъкатушещата река, то дядо Бряст непременно ще му го изпълни.

Друг интересен обект са гробищата, известни сред местните хора като римски. На всеки от тях има кръст и интересни означения за възрастта, социалното положение и дори професията на починалия. За тях се предполага, че датират от 12-13 век, но поради неизвършените археологически проучвания не е изяснено.Професор Николай Овчаров изказва теорията, че гробищата може да са на рицари тамплиери и през 2007 г. започва проучване. Според директора на Регионалния исторически музей в град Русе д-р Ненов, в гробищата, известни още и като „Конските гробища“, са погребани местни жители, загинали от чума в старо селище, което се е намирало на мястото.

След дълга разходка по брега на Малък Лом се достига до голям скален манастир „Св. Константин и Елена“. Запазилите се скални рисунки ни изумяват със своята красота, а след като се изкачим горе, се открива величествената гледка към Русенския природен парк.

Срещу скалния манастир се намира т. нар. еврейска дупка, в която през Втората световна война са търсели спасение евреи.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Едни от „редовните събития“, които се случват в китното селце Нисово, са отбелязването на празници и обичаи, свързани с бита на българина. Т.к. населението е предимно застаряващо, може да получите интересна информация за стари обреди и обичаи, празнувани в техните младини. Традициите не са това, което бяха. Традициите в Нисово обаче още битуват и се спазват по оня стар и оригинален начин. Пример за това са коледарите, които всяка година са вестителите на доброто и благополучието. Във всеки нисовски дом ги очакват по традиция „кравайчета“, вино и може би най-важното, любовта и благословията на домакина. Момците се обличат с ямурлуци, калпаци, носят тояжки, като по този начин пресъздават и продължават вече умиращите традиции. Тези млади момчета обикновено са внуците на кореното население на селото. Техен аналог от „момичешката“ пролетна обредност са лазарките. Те са облечени с типичните за района носии: дълга риза, карлянка, елече, забрадка, венче и омъжените – пафти, символ на целомъдрието на омъжената жена. Те обикалят по домовете, където този път вече домакините ги посрещат с яйца, сладки и пролетни цветя. И това все още се случва! Всяка година! Само се замислете колко са селата, където все още можете да се докоснете до тези типично български обичаи! Друг момент от годината е изпращането на първолачетата. Всяка година с тържество, организирано от библиотекарката на селото, се изпращат учениците за първия учебен ден. В него вземат участие най-малките дечица от селото, на които им предстои да станат ученици или пък да преминат в по-горен клас. То се състои от песни – народни или чужди, както и хора, танци и стихотворения.

В село Нисово всяко лято децата се организират и радват селяните с песни и танци. Организират се от библиотекарката. Поколения наред в селото минават лазарки, коледари и др., тук тържествата са за откриване на лятото и закриване на лятото, има тържество за изпращане на първолаците. Днешните младежи тук са на няколко групи, има малка група от деца около 1-2 клас и по-малки, втората група са момичета от 4-6 клас и тр. от 7 клас до 20 години, повечето са на по 18 години. Малка група – Пети, Ивчо, Хриси, Мишо и др. Средна група – Преси, Деси, Вики, Мими, Лия и др. Голяма група- много са !!!

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]