Понтийско-Каспийска степ

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Понтийско-каспийската степ

Понтийско-Каспийската степ е обширен степен регион в Източна Европа.

Обхваща земите на север от бреговете на Черно море (наричано Еуксейнос Понтос [Εὔξεινος Πόντος] в древността) на изток до Каспийско море, на запад до Молдова и Западна Украйна през Южния федерален окръг и Волжкия федерален окръг на Русия до Западен Казахстан. Тя е част от Евразийската степ в непосредствена близост до Казахската степ на изток.

Представлява степи и пасища с умереноконтинентален климат[1][2]

В историко-георграфско отношение съответства на Скития и Сарматия от класическата античност.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Pontic–Caspian steppe“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.  
     Портал „География“         Портал „География          Портал „Молдова“         Портал „Молдова          Портал „Украйна“         Портал „Украйна          Портал „Русия“         Портал „Русия