Направо към съдържанието

Киото

Тази статия е за града в Япония. За префектурата вижте Киото (префектура).

Киото
京都市
— град —
Знаме
      
Герб
35.0116° с. ш. 135.7681° и. д.
Киото
Страна Япония
ПрефектураКиото
Площ827.83 km²
Население1 475 183 души (2015)
1782 души/km²
КметДаисаку Кадокава
Основаване1 април 1889 г.
Пощенски код600-0000–616-9999, 520-0461–520-0465
Телефонен код75
Официален сайтwww.city.kyoto.lg.jp
Киото в Общомедия

Киото (на японски: 京都市, по английската Система на Хепбърн Kyōto-shi, в превод „столица на столиците“) е град в Япония с население 1,5 милиона души. В миналото е бил столица на императорска Япония, сега е столица на префектура Киото и част от района Осака-Кобе-Киото. Киото е разделен на 11 квартала (ку, ).

История[редактиране | редактиране на кода]

Главната улица на Киото, 1891

Според археологически изследвания първите заселвания на острова датират от преди 10 пр.н.е., но малко са запазените сведения за периода до 6 век. През 8 век с разпространението на будизма и опита на последователите му да се месят в политиката на правителството, императорът взима решение да премести столицата далеч от будисткото влияние.

През 794 г. новата столица Хеянкио (平安京Столица на Хеян) се превръща в седалище на императорския двор. По-късно градът е преименуван на Киото (столица-град) и остава столица на Япония до преместването ѝ през 16 век в Едо (днешно Токио).

През Втората световна война, въпреки решението на американското правителство да хвърли атомна бомба над града, Киото е пощаден. Днес той е единственият голям град в Япония, в който все още могат да се видят машия – традиционните японски къщи.

Министърът на отбраната на САЩ Хенри Стимсън зачерква Киото от списъка на целите поради неговото културно значение, въпреки съпротивата на генерал-лейтенант Лесли Гроувс (началник на проекта „Манхатън“). По думите на професор Едуин О. Райшауер, „Стимсън знае и цени Киото от времето на неговия меден месец там, десетилетия по-рано“.

Демографски данни[редактиране | редактиране на кода]

Според данни от 2008 г. населението на града е 1 464 990 души, 1175 души на км2. Общата площ на града е 82 790 км2.

Райони[редактиране | редактиране на кода]

Киото е разделен на единадесет района:

Култура[редактиране | редактиране на кода]

Златният павилион на храма Кинкаку-джи – най-известния в Киото

Киото е считан за културната столица на Япония. По време на Втората световна война цялата страна е бомбардирана, Киото със своите 1600 будистки храмове, 400 шинтоистки параклиси, дворци, градини и уникална архитектура остава непокътнат и е един от най-запазените градове в Япония. В района на Киото се намират едни от най-известните храмове, дворци и градини:

Киото е познат и с изобилието от етно-ресторанти, в които се предлага традиционна японска кухня.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Киото отвисоко

Туризмът е важен отрасъл в икономиката на Киото. Заради богатото си културно наследство, градът е посещаван от много местни и чуждестранни училищни и туристически групи.

Местната индустрия е предимно малки фабрики, произвеждащи японски стоки. Кимоната произведени в Киото са изключително известни, поради това и градът остава главния център за производство им.

В областта на тежката индустрия, значителен дял се пада на технологиите. Градът е дом на компанията Нинтендо и корпорацията ОМРОН.

Туризъм[редактиране | редактиране на кода]

Киото е една от най-популярните туристически дестинации в Япония.

Известни личности[редактиране | редактиране на кода]

Родени в Киото
Починали в Киото

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Киото е приказно място с вековна история, старинни храмове и дворци, божествена природа и градини. Някои от най-красивите места, които могат да се посетят в Киото:

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

Киото е побратимен град или партньор с:[1]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]