Австралия (континент)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Австралия в световен мащаб

Австралия е най-малкият континент на Земята и единственият географски обект т. нар. континент-държава. Площта му е 7 700 000 квадратни километра. Разположен е изцяло в южното и източно полукълбо. Пресича се от Южната тропична окръжност. Крайни географски точки са: на юг - Южен нос, на север - нос Йорк, на изток - нос Байрън, на запад - нос Стийп Пойнт. На юг и запад континентът граничи с Индийския океан, на север - с Тиморско и Арафурско море, а на изток - с Тихия океан (Тасманово море и Коралово море).

География[редактиране | редактиране на кода]

Физическа карта на Австралия

Австралия е единственият континент на Земята, в който няма действащи вулкани и в чиято история липсва ледников период. 300 млн. години тя е стабилна суша без сериозни земетресения. Преди 65 млн. години Австралия се отделя от древния континент Гондвана. Това е причина за обособяването на своеобразна континентална зоогеографска и флористка област, с уникални видове, някои от които не се срещат на други места на Земята. Най-известни сред животните са кенгуру, коала, птицечовка, ехидна и др.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Коренното население на континента са аборигените, заселили се почти навсякъде преди 40 000 години. Препитавали се чрез риболов, лов и събиране на корени и диви плодове. В момента населението на Австралия е около 19 485 000 души. Само 2% от него са аборигени,като повечето са от смесен произход. Официалният език е английския, а валутата - австралийски долар. Основно населението проповядва християнство (протестанти и католици), като на места се срещат и местни вярвания. Първоначално Австралия е била използвана за заточване на английски затворници. Първото построено селище е Сидни, днес най-големия град в страната. От 1788 год. до 1853 год. там са били заточени около 160 000 британски затворници. През 1851 година в щата Виктория е открито злато и това дава началото на "златната треска", и тя привлякла над 15 000 златотърсачи от всички краища на света.