Виктория (пустиня)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Вижте пояснителната страница за други значения на Виктория.

Виктория
IBRA 6.1 Great Victoria Desert.png
Информация
ДържавиАвстралийски съюз
Площ424 000
Надм. височина150 – 300 м
Температуралято 32—40 °C, зима 18—23 °C
Валежи200 до 250 мм.
Виктория в Общомедия

Виктория (на английски Great Victoria Desert) е безплодна, суха и рядко населена пясъчна пустиня в Южна Австралия с площ 424 400 км². Това я прави и най-голямата пустиня в Австралия. Намира се в два щата на страната - Западна Австралия и Южна Австралия. Дължината ѝ е около 700 km и се състои от множество пясъчни дюни, затревени равнини и солени езера.

На запад граничи с екорегиона Western Australia Mallee shrub, на северозапад е Малката пясъчна пустиня, на север са пустинята Гибсън и Central Ranges xeric shrublands, пустините Тирари и Стъртс Стоуни са на изток. На юг се намира голямата равнина Нъларбър отделяща я от Големия Австралииски залив.

Поради неблагоприятните климатични условия територията на пустинята не се използва за селскостопански цели. В частта и разположена в щата Южна Австралия се намира охраняемата зона Мамунгари (англ. „Mamungari Conservation Park“). Това е един от дванадесетте биосферни резервата в Австралия.

Средногодишното количество на валежите е в рамките на 200 до 250 мм. Доста често се случват гръмотевични бури (15 – 20 на година). Дневната температура през лятото е 32 – 40 °C, а през зимата 18 – 23 °C.

Пустинята Виктория е населена от няколко групи австралийски аборигени, сред които са и племената когара и мирнинг.

Пустинята е кръстена от британския изследовател Ърнест Джайлс в чест на британската кралица Виктория през 1875 г. по повод на първото и пресичане от европейски крак.