Виктория (пустиня)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Виктория.

Виктория
IBRA 6.1 Great Victoria Desert.png
Информация
ДържавиАвстралийски съюз
Площ424 000
Надм. височина150 – 300 м
Температуралято 32—40 °C, зима 18—23 °C
Валежи200 до 250 мм.
Виктория в Общомедия

Виктория (на английски Great Victoria Desert) е безплодна, суха и рядко населена пясъчна пустиня в Южна Австралия с площ 424 400 км². Това я прави и най-голямата пустиня в Австралия. Намира се в два щата на страната - Западна Австралия и Южна Австралия. Дължината ѝ е около 700 km и се състои от множество пясъчни дюни, затревени равнини и солени езера.

На запад граничи с екорегиона Western Australia Mallee shrub, на северозапад е Малката пясъчна пустиня, на север са пустинята Гибсън и Central Ranges xeric shrublands, пустините Тирари и Стъртс Стоуни са на изток. На юг се намира голямата равнина Нъларбър отделяща я от Големия Австралийски залив.

Поради неблагоприятните климатични условия територията на пустинята не се използва за селскостопански цели. В частта и разположена в щата Южна Австралия се намира охраняемата зона Мамунгари (англ. „Mamungari Conservation Park“). Това е един от дванадесетте биосферни резервата в Австралия.

Средногодишното количество на валежите е в рамките на 200 до 250 мм. Доста често се случват гръмотевични бури (15 – 20 на година). Дневната температура през лятото е 32 – 40 °C, а през зимата 18 – 23 °C.

Пустинята Виктория е населена от няколко групи австралийски аборигени, сред които са и племената когара и мирнинг.

Пустинята е кръстена от британския изследовател Ърнест Джайлс в чест на британската кралица Виктория през 1875 г. по повод на първото и пресичане от европейски крак.